Skoči na vsebino

NOVICA

25. 11. 2016

Podpis memoranduma o sodelovanju na področju pametnih omrežij

Državni sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo mag. Aleš Cantarutti ter predsednik Japonske agencije za napredne energetske in industrijske tehnologije Nedo Kazuo Furukawa sta v petek, 25. novembra 2016, podpisala memorandum o sodelovanju na področju pametnih skupnosti in pametnih omrežij. Na slovesnem podpisu dokumentov sta bila prisotna tudi predsednik vlade dr. Cerar in minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek.

Na podlagi podpisa sporazuma o sodelovanju se lahko začne izvajanje demonstracijskega projekta pametnih skupnosti in pametnih omrežij med slovenskimi in japonskimi deležniki. Izvedba demonstracijskega projekta pametnih skupnosti in pametnih omrežij pomeni nadgradnjo sodelovanja med slovenskimi in japonskimi podjetji in Japonsko agencijo za napredne energetske in industrijske tehnologije ter  Sistemskim operaterjem prenosnega elektroenergetskega omrežja (ELES).


Minister Počivalšek je v izjavi za medije po zaključku podpisov dejal, da je Slovenija s podpisom prišla do možnosti obojestranskega sodelovanja razvojno-raziskovalnega gospodarstva pri razvoju možnosti upravljanja pametnih omrežij.