Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Srečanje Počivalška in Horvata v treh besedah: „Sodelovanje, partnerstvo in skupaj.“

V pričakovanju dneva državnosti se je minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek na pobudo Slovensko-hrvaškega poslovnega kluba zjutraj sestal s hrvaškim ministrom za gospodarstvo, podjetništvo in obrt Darkom Horvatom. Minister Počivalšek je poudaril, da sta državi tradicionalno zelo povezani gospodarski partnerici, sodelovanje pa raste na vseh področjih ter spomnil, da sta se morali obe državi po osamosvojitvi spoprijeti z velikimi gospodarskimi izzivi. Ne samo na bilateralnem srečanju, tudi v pogovoru pred gospodarstveniki obeh držav in župani okoliških občin sta ministra napovedala še tesnejše sodelovanje v prihodnje.

Minister Zdravko Počivalšek se je zjutraj v Hotelu Golf Grad Mokrice sestal s hrvaškim ministrom za gospodarstvo, podjetništvo in obrt Darkom Horvatom, kasneje pa na okrogli mizi z gospodarstveniki skupaj s hrvaškim kolegom predstavil svoj pogled na izzive, s katerima se gospodarstvi obeh držav srečujeta ob 28-letnici neodvisnosti. Ministra sta napovedala sodelovanje Republike Slovenije in Republike Hrvaške ob predsedovanju ene in druge Svetu EU, pri čemer bo Hrvaška prva na vrsti, saj s predsedovanjem nastopi že v prvi polovici prihodnjega leta. Ministra sta se strinjala, da je prav, da državi združita moči tudi pri nudenju pomoči podjetjem ob vstopu na trge Severne Afrike ter maksimalno izkoristita njun potencial na področju industrije, izvoza, inovacij in investicij. 

 

Med izjemno uspešnimi skupnimi projekti je minister Počivalšek izpostavil združeno akcijo „Experience Croatia, Feel Slovenia“ Slovenske turistične agencije s hrvaško partnersko agencijo. Minister je povedal, da sta se državi združili z namenom skupne predstavitve turistične ponudbe na oddaljenih trgih, in da tako združeni delujeta že od leta 2010: „Izkušnje skupnih promocij so zelo dobre, skupaj ustvarjamo bolj atraktivni produkt, dosegamo večjo udeležbo in pozornost partnerjev na dogodkih ob nižjih stroških.« Omenjeni projekt je tako lahko vzorčen primer skupnega osvajanja oddaljenih trgov, zato sta ministra v pogovoru iskala tudi možnosti za podoben pristop na drugih področjih, kot denimo na področju industrije, izvoza, investicij in inovacij. 

 

Sporočilo tako jutranjega bilateralnega srečanja kot tudi dopoldanske okrogle mize pa je bilo, politika mora narediti vse, da podpre gospodarstvo: „Ga ni junaka, ki bi si upal ogroziti bleščeče številke in rezultate gospodarskega sodelovanja,“ je poudaril minister Počivalšek. Pogovor o izzivih slovenskega gospodarstva ob praznovanju dneva državnosti je Počivalšek tako sklenil z besedami: „Če smo za ohranitev eksistence nekoč svoje meje branili s puškami, si danes eksistenco zagotavljamo z vlaganjem v razvoj in višanje dodane vrednosti našega gospodarstva. Le močno gospodarstvo nam bo omogočilo tudi nadaljnjo samostojnost in suverenost v odločitvah.“