Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Bilateralno srečanje ruskega ministra za digitalni razvoj in komunikacije Konstantina Noskova in gospodarskega ministra Zdravka Počivalška

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek se je skupaj z zunanjim ministrom dr. Mirom Cerarjem srečal z ruskim ministrom za digitalni razvoj, komunikacije in množične medije Konstantinom Noskovom. Državni sekretar mag. Aleš Cantarutti pa se je udeležil XV. zasedanja Medvladne slovensko-ruske komisije za trgovinsko-gospodarsko in znanstveno-tehnično sodelovanje. Obe strani sta pozdravili pozitivno gospodarsko sodelovanje in se zavzeli za njegovo nadaljnjo krepitev. Priložnosti obstajajo na področju visokih tehnologij v različnih sferah gospodarstva in turizmu. Na srečanju je bilo med drugim dogovorjeno, da bodo visoki politični predstavniki Slovenije predvidoma septembra skupaj z gospodarsko delegacijo obiskali Rusijo.

Minister Počivalšek je na srečanju izpostavil, da je izvoz glavno gonilo našega gospodarstva in predstavlja več kot 80 % vsega kar proizvedemo. Dodal je, da so slovenska podjetja izvozila kar za 38,9 mrd EUR blaga in storitev. “Rusija je za Slovenijo pomembna gospodarska partnerica, s katero je trgovinska menjava lani dosegla 1,4 milijarde evrov, kar predstavlja 3,5 % rast glede na leto 2017,” je dejal minister Počivalšek. Rusija se uvršča na 14. mesto med našimi izvoznimi partnericami, na 4. mesto po vrednosti slovenskih neposrednih naložb v tujini ter na 13. mesto glede števila ruskih turističnih nočitev v Sloveniji. V sklopu turizma je Slovenija na turističnem sejmu MITT marca 2018 v Moskvi prejela nagrado ˝Best Spa Destination˝.


Minister Počivalšek je glede turizma izrazil zadovoljstvo, da smo lani po letu 2016 ponovno beležili več gostov iz Rusije. Turisti iz Ruske federacije so v Sloveniji zelo zaželeni gostje, predvsem zaradi dolge dobe bivanja. V povprečju beležimo celo 4,7 dni njihovih nočitev. Nezanemarljiva je pa tudi visoka dnevna izven penzionska poraba in želja po raznoliki turistični ponudbi. Minister je izpostavil možnost investiranja v slovenski turizem in s tem tesnejšega sodelovanja slovenskih naravnih zdravilišč in zdravstvenih zavarovalnic iz Ruske federacije. Možnosti sodelovanja obstajajo tudi na področju vzajemnega organiziranja študijskih tur za organizatorje potovanj in predstavnike medijev. Minister Počivalšek je pozdravil udeležbo organizatorjev potovanj iz Ruske federacije na Slovenski turistični borzi (Slovenian Incoming Workshop – SIW), ki jo organizira Slovenska turistična organizacija: »Ruski gost je pri nas usmerjen v ponudbo visoke kategorije, potuje predvsem z namenom poletnega počitnikovanja in prav tako tudi v t.i. spa destinacije, kamor Slovenija sodi«.

 

Državni sekretar Cantarutti je na medvladni slovensko-ruski komisiji pohvalil dobre gospodarske odnose, kar je podkrepil s statističnimi podatki o gospodarskem sodelovanju. Glede Rusko-slovenskega poslovnega kluba so sodelujoči pohvalili okrepljene aktivnosti. Javna agencija SPIRIT tudi sofinancira delovanje tovrstnega kluba v Togliattyju in Ulyanovsku, ki sta zelo proaktivna pri organizaciji dogodkov, informiranju in svetovanju podjetjem. Ti kljubi pa ne le pospešujejo sodelovanje med slovenskimi in ruskimi proizvodnimi in storitvenimi podjetji, temveč tudi sodelovanje na izobraževalnem, znanstvenem in raziskovalnem področju.

 

Državni sekretar Cantarutti je izpostavil zaskrbljenost, da kljub intenzivni komunikaciji še vedno nismo dobili pooblastila Evropske komisije glede začetka pogajanj za sklenitev bilateralnega investicijskega dogovora z Rusijo (Bilateral investment agreement - BIT). V zvezi s tem je bilo opravljenih že več razgovorov s predstavniki Evropske komisije tako na strokovni kot tudi na politični ravni. »Menimo, da je naslednji korak pridobitev aktualne verzije modelnega BIT Evropske unije, ki bo podlaga za pridobitev soglasja za začetek pogajanj z rusko stranjo, in za katerega upamo, da bo seveda sprejemljiv za obe strani«, je to temo pogovorov zaključil državni sekretar Cantarutti.