Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Za dvig produktivnosti so ključne digitalne kompetence

Državni sekretar mag. Aleš Cantarutti je sodeloval na posvetu “Digitalisation s the next growth engine for Slovenia and Central and Eastern Europe”, ki ga je organizirala Gospodarska zbornica s partnerjem McKinsey & Company.

»Verjamem, da sta digitalizacija in digitalna transformacija podjetij in javne uprave, eden ključnih elementov za prihodnji razvoj,« je uvodoma povedal državni sekretar mag. Aleš Cantarutti. Predstavil je Program digitalizacije in digitalne transformacije, v okviru katerega Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo namenja 32,85 milijonov evrov za financiranje mikro, malih in srednje velikih podjetij. Kot tudi kažejo ugotovitve McKinseyevega poročila, so slovenska velika podjetja na visoki stopnji digitalizacije in se lahko primerjajo z najbolj razvitimi evropskimi državami, medtem ko pa mala in srednje velika podjetja zelo zaostajajo. Ravno zato so ukrepi ministrstva toliko bolj pomembni.

 

Ministrstvo je podprlo storitve Digitalnega inovacijskega stičišča (DIH), ki deluje kot “one stop shop” na področju digitalizacije. Cilj DIH Slovenija je dvig ozaveščenosti o digitalizaciji in zagotavljanju storitev za rast digitalnih kompetenc ter povezovanje v slovenskem digitalnem okolju. Posebno pozornost namenjajo tudi delitvi digitalnih izkušenj na nacionalni, regionalni in globalni ravni. DIH Slovenija zagotavlja, povezuje in podpira tehnološka znanja ter spodbuja ter sodeluje pri izmenjavi dobrih poslovnih praks z namenom podpore slovenske industrije pri izgradnji digitalnih kompetenc.

 

Omenil je še nekaj izmed zadnjih ukrepov agencije SPIRIT in Slovenskega podjetniškega sklada. To je 8,5 milijonov evrov za podporo mikro, malim in srednjim podjetjem prek “digitalnih” vavčerjev za dvig digitalnih kompetenc, pripravo digitalne strategije, kibernetske varnosti in digitalnega marketinga. Ministrstvo preko omenjenih izvajalskih institucij namenja tudi 9,5 milijonov evrov podpori e-poslovanju mikro, malim in srednjim podjetjem, ki bodo poslovanje razširili na tuje trge in 12,3 milijonov evrov za podporo pri digitalni transformaciji in Industriji 4.0.  

 

Državni sekretar Cantarutti je tako zaključil, da se vizija ministrstva nadaljuje v smeri konkretne finančne podpore gospodarstvu pri digitalni transformaciji in ustvarjanju takšnega poslovnega okolja, ki bo to omogočalo, olajšalo in poenostavilo. To je podkrepil z dejstvom, da bo v prihodnje na tem področju ključno predvsem varno digitalno poslovno okolje in povezljivost med deležniki.