Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Gospodarsko ministrstvo podpira energetsko sanacijo podjetij s turističnimi kapacitetami

Bovec, 13. 6. 2019 – Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo podpira projekte povečanja snovne in energetske učinkovitosti mikro, malih in srednje velikih podjetij (MSP) s turističnimi kapacitetami oz. nočitvenimi zmogljivostmi. Na lanskoletnem javnem razpisu je ministrstvo odobrilo 40 projektov energetske obnove v skupni višini 4,7 milijona evrov. Državna sekretarka Eva Štravs Podlogar si je danes ogledala potek prenove enega od odobrenih projektov, energetsko prenovljen hotel Alp v Bovcu. Nov razpis bo letos objavljen predvidoma v mesecu juliju, nanj pa se bodo lahko prijavili tako MSP-ji z nastanitvenimi obrati kot gostilne in restavracije.

Državna sekretarka Štravs Podlogar je pozdravila napore družinskega podjetja Žnider SABA, ki je preko hotela Alp tesno povezano s turizmom v Bovcu. Ob tej priložnosti je poudarila pomen podpore tovrstnih projektov energetskih sanacij hotelov, ne samo za Posočje, pač pa tudi za druge turistične regije: "Podjetja s turističnimi kapacitetami imajo visoke stroške z ogrevanjem in energetsko oskrbo objektov ter s pitno in sanitarno vodo. Z energetsko sanacijo tako podjetja zmanjšajo stroške svojega poslovanja in s tem povečajo svojo konkurenčnost. Obenem pa s tovrstnimi sanacijami naših turističnih kapacitet sledimo postavljenim ciljem okolju prijaznega, trajnostnega razvoja slovenskega turizma, k čemur smo se zavezali vsi deležniki slovenskega turizma."


Prav zato Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo sofinancira investicije za povečano rabo obnovljivih virov energije in večjo energetsko učinkovitost mikro, malih in srednje velikih podjetjih (MSP) s turističnimi kapacitetami. Na lanskoletnem javnem razpisu je ministrstvo odobrilo 40 projektov energetske obnove v skupni višini 4,7 milijona evrov. "Objavo novega razpisa predvidevamo za julij letos, ko bo na voljo 21,6 milijona evrov. Tokrat bodo upravičeni objekti tako MSP-ji z nastanitvenimi obrati kot gostilnami in restavracijami," je še pojasnila državna sekretarka.


Hotel Alp kot družbeno odgovorno podjetje sledi Strategiji razvoja in trženja turizma v občini Bovec do leta 2025, kjer je poudarek na trajnostnem razvoju destinacije. Namen investicije v izboljšanje energetske in snovne učinkovitosti hotela je tudi pridobitev okoljskega certifikata »Slovenija Green«, ki bo prvi v Bovcu prejemnik znaka »Slovenia Green Accomodation«.


Aljaž Žnider, direktor Hotela Alp je ob predstavitvi sanacije dejal: »S tem sodelujemo pri razvoju Bovca na trajnosten način, ki zagotavlja dolgoročno ravnotežje na okoljskem, družbenem in ekonomskem področju. Tako želimo privabiti goste, ki še posebej cenijo lepote neokrnjene narave in z obiskom našega hotela v najmanjši možni meri vplivajo na obremenjevanje okolja.«


Investicija zajema prenovo dotrajanega stavbnega pohištva, naložbo v ogrevanje sanitarne tople vode iz obnovljivih virov energije ter ukrepe na področju zmanjševanje porabe vode in odpadkov. Z energetsko sanacijo hotela načrtujejo zmanjšanje odpadkov ter porabe pitne vode za več kot 50%. Prenova stavbnega pohištva pa bo v prihodnosti bistveno zmanjšala porabo energije za ogrevanja, kar je ena od ključnih pogojev za delovanje hotela v zimskem času.


Investicijo podpira tudi Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki s pomočjo kohezijskih sredstev sofinancira vse načrtovane ukrepe.