Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Obisk japonskega državnega ministra Yoshihire Sekija

Državni sekretar mag. Aleš Cantarutti je gostil japonskega državnega ministra Japonske za gospodarstvo, trgovino in industrijo Yoshihiro Sekija. Njuno srečanje je potrditev, da imata Japonska in Slovenija prijateljske dvostranske odnose. V zadnjih letih se je politično, gospodarsko in znanstveno sodelovanje razvilo in poglobilo na več ravneh.

Japonska se je v letu 2018 med zunanjetrgovinskimi partnericami Slovenije uvrstila na 32. mesto. Bilateralna trgovinska menjava je znašala 196,3 mio evrov. K odlični gospodarski uspešnosti Slovenije v letu 2018 so prispevale tudi Japonske naložbe.


»Slovenija je ena izmed najhitreje rastočih držav Srednje in vzhodne Evrope in ima dostop do trgov EU s 500 milijoni prebivalcev. Imamo odlično infrastrukturo, kakovostno delovno silo, višji življenjski standard in zelo spodbujamo tuje investicije«, je na srečanju izpostavil državni sekretar Cantarutti.


Državni sekretar Cantarutti je pozdravil idejo o sodelovanju na Expo 2025 v Osaki. Sogovornika sta se še dotaknila dogodka, ki je v februarju potekal v Ljubljani z imenom Družba 5.0, v organizaciji Slovensko-japonski poslovni svet. Zaključila sta, da je Družba 5.0 eno od področij, kjer morata Slovenija in Japonska nadaljevati s sodelovanjem, kajti ministrstvo želi, da bi to bila ena izmed prioritet predsedstva EU.

 

Slovenijo vsako leto obišče več turistov, kar pomeni, da se je obisk povečal za 9% v letu 2018 in v letu 2017 za 5% več, kot v preteklem letu. Za Slovenijo je še posebej pomemben podpis dvostranskega sporazuma o rednem zračnem prometu in dogovor o letalskih prevozih med letalskima prevoznikoma Adria Airways in ANA.

 

Dodatno sta se še dotaknila priprav na olimpijske in paraolimpijske igre v Tokyo leta 2020.Strinjala sta se, da je veliko priložnosti za sodelovanje. V Ljubljani je že uspešno potekal prvi promocijski dogodek Tokyo OI in Para-OI 2020. Slovenski in japonski olimpijski komite sta že podpisala sporazum o sodelovanju, kjer sta dorekla, da bo Slovenska hiša v Okrožju Ginza. V zvezi s pobudo „Gostujoče mesto“ je Slovenija že izbrala Miyoko, ki je pobraten s Slovenj Gradcem in Fukui, ki bosta med potekom iger gostila slovenske športnike.

 

Minister Yoshihira Seki je izpostavil neživljenjskost Zakona o tujcih. Trenutni zakon otežuje postopek pridobitve potrebnih dovoljenj za delo in zato morajo njihovi državljani pridobivati ustrezna dovoljenja za delo v matični državi. Na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo smo že v decembru 2018 podprli predlog Ministrstva za zunanje zadeve, ker so nas podjetja v tuji in mešani lasti opozorili na to problematiko.