Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Zakon o nadzoru vesoljskih dejavnosti v javni obravnavi

Ministrstvo za gospodarski razvoj je v javno obravnavo posredovalo Zakon o nadzoru vesoljskih dejavnosti. Zakon v skladu z določbami Pogodbe Združenih narodov o vesolju in Konvencije o registriranju ureja nadzor nad vesoljskimi dejavnostmi in oblikuje nacionalni register vesoljskih objektov, ki je podlaga za vpis satelitov v Centralni register vesoljskih objektov pri Združenih narodih.

V Sloveniji sta bila izdelana dva satelita, ki sta primerna za izstrelitev v vesolje, to sta satelita NEMO-HD in TRISAT. NEMO-HD je bil razvit v Centru odličnosti Vesolje – Si, izstrelitveni sporazum je že podpisan z Arianespace za polet z raketo Vega v letošnjem letu. Satelit predstavlja interaktivno satelitsko misijo za daljinsko zaznavanje z visoko natančnostjo, ki bo omogočala zajem multispektralnih podob zemeljske površine ter snemanje HD videa. Drugi satelit TRISAT pa sta razvila Univerza v Mariboru in podjetje Skylabs, ter bo prav tako izstreljen z raketo Vega. Gre za mikro satelit, težak zgolj 4,4 kg, ki ima zmerno sposobnost oddaljenega opazovanja Zemlje na osnovi multi-spektralnega zajema slik v kratkovalovnem infrardečem spektru in predstavlja tehnološko demonstracijo za več različnih inovativnih elementov.

 

Ob izstrelitvi satelitov je v skladu z mednarodnimi konvencijami, potreben vpis v Centralni register vesoljskih objektov pri Združenih narodih. Predpogoj za vpis v register Združenih narodov pa je vpis v nacionalni register, ki bo vzpostavljen na podlagi predlaganega Zakona o nadzoru vesoljskih dejavnosti.


Zakon določa, da je vesoljsko dejavnost mogoče opravljate samo z dovoljenjem, prav tako pa določbe vsebujejo tudi: 

  • postopek in pogoje za pridobitev tega dovoljenja, 
  • postopek prenosa dovoljenja, 
  • odgovornost za škodo povzročeno s strani vesoljske dejavnosti, 
  • oblikovanje nacionalnega registra vesoljskih objektov,
  • postopek nadzora nad izvedeno vesoljsko dejavnostjo in
  • in kazenske določbe v primeru kršitev. 

Zakon je bil pred javno obravnavo predhodno v usklajevanju z vesoljsko agencijo ESA in obravnavan na delovnih sestankih s pristojnimi ministrstvi. Izvedeno je bilo tudi posvetovanje z mednarodnimi pravniki s področja mednarodnega vesoljskega prava, gospodarstvom in drugimi relevantnimi inštitucijami. 

 

Celoten predlog Zakona je dostopen na spletni strani e-uprave.