Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Podjetju Betonski izdelki Balažic, proizvodnja, prodaja in transport, d.o.o., odobrena finančna spodbuda

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je podjetju Betonski izdelki Balažic, proizvodnja, prodaja in transport d.o.o., odobrilo finančno spodbudo kot nujni ukrep regionalne politike v posebnih nepredvidljivih okoliščinah. Del betonarne podjetja se po arbitražni razsodbi o meji med Republiko Slovenijo in Republiko Hrvaško namreč nahaja delno na hrvaških tleh. Slednje podjetju onemogoča nadaljnje širjenje obrata, zato je podjetje ministrstvo zaprosilo za pomoč. 

Dodeljena finančna spodbuda spada pod aktivnosti Vlade RS v okviru implementacije razsodbe Arbitražnega sodišča. Vlada RS se pri tem posebej osredotoča na ustrezne sistemske rešitve, s čimer naslavlja konkretne življenjske situacije državljanov ob meji.


Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je tako podjetju Betonski izdelki Balažic, proizvodnja, prodaja in transport d. o. o. z odločbo dodelilo finančno spodbudo do skupne višine 200.000 evrov. Dodeljena pomoč v obliki subvencije je namenjena kritju stroškov investicije in stroškov za tekoče poslovanje, nikakor pa ne gre za odškodnino. Na osnovi odločbe bo ministrstvo v naslednji fazi s podjetjem še sklenilo pogodbo, nato pa bo podjetje lahko vlagalo zahtevke za izplačilo sredstev. Do sedaj iz naslova te pomoči ni bilo izplačanih nobenih sredstev, omenjeno podjetje pa je doslej tudi edino, ki se je v zvezi z arbitražo kot nepredvidljivo okoliščino obrnilo na Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo.

 

Predstavnik Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo je danes ponovno stopil v kontakt z direktorjem podjetja gospodom Damijanom Balažicem, ki je povedal, da so se okoliščine zanj po oddaji vloge spremenile. Na ministrstvu tako iščemo ustrezne rešitve in se bomo z vlagateljem v prihodnjih dneh tudi sestali.