Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Mala in srednje velika podjetja deležna posebne pozornosti gospodarskega ministrstva

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek se je udeležil Foruma podjetništva in obrti v Portorožu. Skupaj z nekaterimi drugimi člani Vlade RS je s podjetniki iskal rešitve za nadaljnje izboljšanje poslovnega okolja za razvoj podjetništva in obrtništva. Minister je podjetnikom zagotovil, da gospodarsko ministrstvo namenja izzivom malega gospodarstva osrednjo pozornost in da bo tako tudi v prihodnje. Že letos bo tako na voljo enostavna in hitra finančna pomoč za prevzemnike družinskih podjetij pri prenosu lastništva. To je bila ena od zahtev podjetnikov in obrtnikov.

Minister Počivalšek je na srečanju poudaril: “Že sedaj s številnimi ukrepi intenzivno podpiramo razvoj malih in srednje velikih podjetij (MSP). Zagotavljamo finančno podporo za razvoj podjetij. Do leta 2023 bo podjetjem na voljo 135 mio EUR kohezijskih sredstev. Zagotavljamo stabilno in predvidljivo poslovno okolje za delovanje podjetništva ter brezplačne storitve svetovanja in programe za spodbujanje podjetnikov in obrtnikov. In tako bo tudi v prihodnje.”


Minister Počivalšek je ob tem predstavil nekaj konkretnih rezultatov: “V obdobju 2014-2018 smo podprli preko 1.000 MSP letno, ohranili smo 20.000 delovnih mest in ustvarili 2.000 novih. V podprtih podjetjih smo povečali dodano vrednost v povprečju za 4 % letno in spodbudili približno 200 mio EUR investicij.”


Z namenom vzpostavitve tesnejšega dialoga med državo in gospodarstvom ter s tem tudi podjetniki in obrtniki, je minister Počivalšek ustanovil Svet za konkurenčno in stabilno poslovno okolje. “Ta forum je pravzaprav glas gospodarstva in predstavlja aktiven dialog z vlado. In deluje, kar kažejo tudi konkretni koraki vlade v smeri izboljšanja gospodarskega okolja v Sloveniji,” je bil jasen minister.


Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo posveča malim podjetjem in obrtnikom posebno pozornost. Na skoraj vseh javnih razpisih so MSPji glavna ciljna skupina, ki ima možnost kandidirati za razpisana sredstva. V okviru sredstev evropske kohezijske politike obstaja celo posebna prednostna os namenjena izključno MSP, in sicer »Dinamično in konkurenčno podjetništvo za zeleno gospodarsko rast«.


S spremembo Zakona o podpornem okolju za podjetništvo je ministrstvo pomembno poenostavilo pridobitev nepovratnih finančnih sredstev za določene aktivnosti. MSPji lahko tako sedaj skozi vse leto na enostaven in hiter način preko t.i. vavčerjev pridobijo do 10.000 evrov za npr. sejemske nastope, digitalizacijo, tržne raziskave, svetovanje, zaščito intelektualne lastnine ipd. In po novem tudi za finančno pomoč prevzemnikom družinskih podjetij pri prenosu lastništva, kar je bila ena od zahtev podjetnikov in obrtnikov. Za spodbude malih vrednosti preko vavčerjev bo do leta 2023 na boljo okoli 20 mio evrov. Ministrstvo pa je tudi že objavilo javna razpisa za mikrokreditiranje v vrednosti 12 mio EUR ter 72 mio EUR za garancije za bančne kredite s subvencijo obrestne mere.


Minister Počivalšek se je odzval tudi na napovedovanja morebitne krize. Poudaril je, da se rast gospodarstva v svetu resda nekoliko umirja, a je napovedana rast BDP v letošnjem letu v Sloveniji nad 3 %. Tudi rast slovenskega izvoza je še vedno nad povprečjem EU. Izpostavil je, da smo se v Sloveniji v pretekli krizi tudi nekaj naučili in smo zaradi tega bolj previdni. Podjetja so bolj previdna pri svojih investicijah, banke so zvišale svojo kapitalsko ustreznost, previdnejše so pri odobravanju posojil, država v večji meri odpravlja administrativne ovire. Poleg tega pa imamo od leta 2013 v Ustavi RS zapisano fiskalno pravilo, na podlagi katerega je bil sprejet Zakon o fiskalnem pravilu. Vse to pa omogoča tudi večjo javnofinančno vzdržnost.