Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

26. april - Svetovni dan intelektualne lastnine

Letošnji Svetovni dan intelektualne lastnine v ospredje postavlja šport, ki vključuje vse pravice intelektualne lastnine – patente, znamke, modele, avtorsko in sorodne pravice in s tem zaobjema globalni športni ekosistem, pokrajino, ki združuje različno javnost oziroma igralce s podobnimi interesi.

Ti igralci so organizatorji športnih prireditev, športne zveze, športniki, ekipe, trenerji, proizvajalci športne opreme, ustvarjalci televizijskih programov, povezanih s športom, sponzorji in športni navdušenci. 


Glavni namen pravic intelektualne lastnine je spodbuditi več inovativnosti in ustvarjalnosti na način, da zagotovijo izumiteljem in ustvarjalcem pošteno nagrado za njihovo delo.


Pojav digitalnih tehnologij je spodbudil nesluten tehnološki razvoj – inovativne tehnologije, zavarovane s patenti ali kot poslovna skrivnost, tudi v športnih panogah dosegajo nove vrhove. Pametna športna oprema z vgrajenimi senzorji in drugimi informacijskimi in komunikacijskimi tehnologijami omogoča sledenje uspešnosti treningov, novi materiali, visokokakovostna omrežja in napredne tehnologije neprestano spreminjajo izkušnjo športnih navdušencev in ustvarjajo številne zanimive in nove načine, da ljubitelji uživajo v športu, ki ga imajo radi.


Pomembno besedo pri športnih aktivnostih ima tudi oblikovanje ter znamke, ki tvorijo ključno prepoznavnost v različnih športnih panogah.

 

Več o intelektualni lastnini in športu ... (v angleščini)