Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Minister Počivalšek v Pekingu: Slovenija je visokotehnološki partner

Ljubljana, 25. aprila 2019 – Minister Zdravko Počivalšek se je v Pekingu sestal s kitajskim ministrom za znanost in tehnologijo Wangom Zhigangom ter nagovoril udeležence 2. Foruma Belt and Road Initiative, in sicer na tematskem panelu Svilna pot inovacij. Njegovo sporočilo je bilo jasno – Slovenija je odprta ekonomija ter kredibilen partner na področju zelenih, ustvarjalnih in pametnih rešitev. 

Ob robu foruma je minister Počivalšek spomnil, da so se v zadnjih 26 letih zvrstila številna bilateralna politična srečanja med Slovenijo in Kitajsko, ki se seveda odražajo tudi v tradicionalno dobrih odnosih in okrepljenem gospodarskem sodelovanju. »Udeležba politike na dogodkih, kot je Forum Belt and Road Initiative našemu največjemu azijskemu partnerju ogromno pomeni, niz srečanj v okviru 16+1 pa prinaša Sloveniji večjo prepoznavnost in odpira kitajski trg za konkretne slovenske pobude in produkte.«


Minister je na forumu povedal tudi, da se Slovenija zaveda potrebe po oblikovanju skupnega EU pristopa, ki bo upoštevajoč temeljna načela in univerzalne vrednote znal izkoristiti priložnosti, ki jih ponuja iniciativa za oživitev svilne poti. »Zavedati se moramo, da se Slovenija mora odpirati za nadaljnjo rast in razvoj njenega gospodarstva. Dejstvo je, da smo izvozno naravnana država, dejstvo je, da je dobra infrastruktura temelj vsake ekonomije in seveda, da je Kitajska druga najmočnejša gospodarska velesila na svetu. Edino vprašanje, ki si ga tako moramo zastaviti, je, na katerih področjih lahko Slovenija v okviru svilne poti iztrži največ,« je ob robu foruma dejal minister Počivalšek in povedal, da Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo vlaga vse napore v  utrjevanje identitete Slovenije kot zelene, pametne in ustvarjalne države. 


Naj spomnimo, da se je minister Počivalšek ob zadnjem obisku na Kitajskem v Šanghaju udeležil tudi razstave v okviru iniciative BRI China International Import Expo (CIIE) v Šanghaju. Na njej je kot dokaz, da se Kitajska odpira za uvoz, sodelovalo več kot 150.000 kitajskih kupcev, med prodajalci pa tudi šest slovenskih podjetij s področja zimske in športne opreme ter visokih tehnologij. »Svilna pot je dvosmerna cesta namenjena trgovini. Dvosmerna! Kot takšna lahko pripomore k uravnoteženju trgovinski menjave s Kitajsko, kar je tudi cilj našega delovanja,« pravi minister Počivalšek in poudari pomen omenjene razstave in nastopa na njej za slovenska podjetja. Pove tudi, da je SPIRIT Slovenija zbrala že šest podjetij, ki se bodo predstavila na letošnji razstavi CIIE.


Zaradi številnih področij, na katerih lahko sodelovanje Slovenije in Kitajske zares ustvari sinergije, je minister Počivalšek kitajskemu ministru za znanost in tehnologijo Wangu Zhigangu, s katerim se je prav tako sestal danes v Pekingu, predlagal podpis memoranduma o sodelovanju na področju tehnologije in inovacij. "Kitajska namreč Slovenijo med državami 16+1 prepoznava kot kredibilnega partnerja na področju inovacij in to priložnost za naša podjetja moramo izkoristiti," je dejal minister Počivalšek. V tem kontekstu je izpostavil tudi že obstoječa uspešna slovensko-kitajska partnerstva na Kitajskem in v Sloveniji.
 

Preberite tudi prispevek z naslovom Minister Počivalšek na Kitajskem.