Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Portal e-VEM skozi številke v letu 2018

Portal e-VEM (SPOT) je osrednji državni portal za podjetja in poslovne subjekte, ki omogoča izvajanje elektronskih postopkov in nudi obsežne informacije o pogojih za poslovanje. Poslovnim subjektom omogoča hitro in enostavno poslovanje z državo. V preteklem letu je bilo preko portala po elektronski poti oddanih več kot 2 milijona vlog.

Največji delež oddanih vlog predstavljajo postopki za urejanje obveznih socialnih zavarovanj (obrazci M1, M2, M3 in M12), saj je te vloge od leta 2016 možno urejati le še preko portala e-VEM. Sledijo postopki za pridobitev potrdila za napotitev delavca na delo v tujino - potrdilo A1. V letu 2018 je bilo na portalu oddanih več kot 16.000 prijav za registracijo in ustanovitev samostojnega podjetnika in dobrih 4.000 vlog za registracijo in ustanovitev družbe z omejeno odgovornostjo. Kot kažejo statistični podatki, je bilo več kot 120.000 vlog oddanih na točkah SPOT (prej VEM točke). 

 

Več kot 47 % vseh vlog je bilo oddanih preko informacijske rešitve spletnih vmesnikov, ki jih nudi portal e-VEM. Na portalu e-VEM je že od leta 2010 na voljo Kadrovski vmesnik (eHRS) in od leta 2017 Vmesnik za nadomestila (eHRM). 

 

Spletni vmesniki e-VEM poslovnim subjektom omogočajo enostavno urejanje in sporočanje sprememb v zvezi z njihovimi zaposlenimi. S povezavo vmesnika e-VEM in informacijskega sistema za vodenje evidenc zaposlenih, se podatki o prijavah, spremembah, odjavah iz zavarovanja ter zahtevkih za refundacijo nadomestila plače po elektronski poti samodejno pošljejo na Zavod za zdravstveno Zavarovanje Slovenije (ZZZS). 

 

Na Ministrstvu za javno upravo skupaj s sodelujočimi organi in institucijami že od leta 2005 gradimo in razvijamo napredne elektronske storitve za poslovne subjekte ter s tem krajšamo in poenostavljamo poti poslovnim subjektom do države.
 
Skupaj z razvojem portala se širi tudi nabor e-storitev. Ob tem je pomembno dejstvo, da je za določene e-postopke uporaba portala obvezna in s tem raste tudi njegova uporaba, število uporabnikov in število vlog, oddanih prek portala. V letu 2005, ko je bil portal vzpostavljen, je bilo oddanih nekaj več kot 4.000 vlog na letni ravni, danes pa beležimo že več kot 5.000 oddanih vlog na dan. 

 

Portal e-VEM je v letu 2018 prešel pod okrilje nove znamke SPOT, Slovenska poslovna točka. Pod novo znamko SPOT so potencialnim podjetnikom in poslovnim subjektom na voljo nove in izboljšane elektronske storitve, storitve podjetniškega svetovanja, informiranja in podjetniškega usposabljanja ter obogaten nabor storitev s področja internacionalizacije in tujih investicij. Cilj sistema je vzpostavitev celovitih podpornih storitev države za poslovne subjekte pod enotno znamko.