Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Od danes naprej za potrošnike preglednejše cene naftnih derivatov

Ljubljana, 1. 3. 2019 – Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je vzpostavilo spletno aplikacijo www.goriva.si, ki je danes začela testno delovati. Ta je v prvi vrsti namenjena sprotnemu obveščanju potrošnikov o cenah naftnih derivatov na posameznem bencinskem servisu. Posredno pa služi tudi kot orodje za preprečevanje morebitnega protikonkurenčnega obnašanja ponudnikov.

Spletna aplikacija »goriva.si« prikazuje maloprodajne cene naftnih derivatov na posameznih bencinskih servisih v  Sloveniji. Spletna stran je trenutno še v fazi testiranja. Prikazane maloprodajne cene naftnih derivatov na spletni strani se zato v testni fazi lahko razlikujejo od maloprodajnih cen naftnih derivatov na bencinskih servisih.


Ministrstvo meni, da je potrebno transparentno obveščanje potrošnikov o cenah pogonskih goriv, ki potrošniku omogoča racionalnejše obnašanje pri nakupu goriva. Kakovostno informiranje potrošnikov o cenah ima pomembne koristi tudi za razvoj konkurence. To se še posebej odraža pri ponudbi homogenih proizvodov, kamor spadajo pogonska goriva. 


V Sloveniji ni bilo vzpostavljeno sprotno spremljanje maloprodajnih cen naftnih derivatov na bencinskih servisih. Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je zato pripravilo predlog Odredbe o podatkih, ki so jih distributerji naftnih derivatov in drugi zavezanci dolžni zagotavljati ministrstvu. Na podlagi te uredbe so naftni distributerji ministrstvu dolžni javiti vsako spremembo drobnoprodajnih cen naftnih derivatov na posameznih bencinskih servisih v Sloveniji. 


V letu 2016 se je Vlada RS odločila za postopno liberalizacijo reguliranih cen naftnih derivatov. Najvišje maloprodajne cene 98 in več oktanskega motornega bencina in kurilnega olja se od 9. 4. 2016 oblikujejo prosto na trgu. Od 9. 11. 2016  pa se na avtocestah in hitrih cestah prosto oblikujejo tudi cene neosvinčenega 95 oktanskega bencina in dizla. Na podlagi trenutno veljavne Uredbe o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov so v Republiki Sloveniji določene le še najvišje maloprodajne cene neosvinčenega 95 oktanskega bencina in dizla izven avtocest in hitrih cest.