Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Priložnosti vesoljskih raziskav - ESA in Obzorje 2020

Vabimo vas, da se udeležite informativnega srečanja Priložnosti vesoljskih raziskav - ESA in Obzorje 2020, ki bo 15. marca 2019 ob 9.15 uri. Srečanje bo potekalo v prostorih Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, na Masarykovi 16, v Ljubljani. Namen je povečati vključenost slovenskih raziskovalcev in podjetij v projektih, ki jih razpisujeta ESA in Obzorje 2020 - Vesolje.

Z razvojem znanosti in tehnologij in nižanjem stroškov dostopa v vesolje in koristmi, ki se pojavljajo, se pomen vesolja za človeštvo zelo hitro povečuje. Evropa v okviru svojih raziskovalnih, tehnoloških in industrijskih politik, ter skupne strategije za vesolje namenja zelo velika sredstva za razvoj vesoljskih zmogljivosti, kar namerava v bodoče še razširiti. To se kaže tako v ambicijah Evropske vesoljske agencije ESA, kot v ambicijah EU, kjer se v obeh vključuje tudi Slovenija. Gre za panogo, ki zaradi svojih pozitivnih učinkov doživlja vedno večji pomen. Širi se nekajkrat hitreje od povprečja drugih panog. Njen razvoj pa je neobhodno odvisen od raziskav. Današnje potrebe raziskav za področje vesolja so že zajele vse raziskovalne panoge - od naravoslovnih, tehniških, medicine in biotehnike do humanističnih in družboslovnih. Vse te raziskave so nujno potrebne za nadaljnji razvoj in utrjevanje vloge Evrope na področju izkoriščenja vesolja (satelitsko opazovanje zemlje, satelistka navigacija, lansirni sistemi, bivanje človeka v vesolju, telekomunikacije, robotika, znanstveni instrumenti, vesoljski odpadki, vesoljsko vreme, astonomija, umetna inteligenca, obvladovanje velikih podatkov, ...). 

 

S pričujočim dogodkom vas želimo podrobneje seznaniti z možnostmi in priložnostmi raziskovalnega dela na tem hitro se razvijajočem področju ter s tem okrepiti vlogo Slovenije v raziskovalnih in inovacijskih projektih, ki so na voljo. Na dogodku bo najprej predstavljena možnost vključevanja slovenskih raziskovalcev v program Evropske vesoljske agencije ESA »The European Exploration Envelope (E3P)«, katerega namen je omogočiti bodoče človeško in robotsko raziskovanje sončnega sistema. MGRT bo predstavil rezultate dosedanjega sodelovanja Slovenije v ESA, predvsem z vidika gospodarstva, MIZŠ pa priložnosti za slovenske raziskovalce, ki se kažejo v Evropskem programu za raziskave in inovacije Obzorje 2020 za področje vesolja. 
Vsekakor pomemben del dogodka bodo podrobna navodila udeležencem kako in kje se vključevati v programe ESA. Na koncu bosta predstavljeni dve dobri praksi iz Slovenije. Prvo bo predstavil raziskovalni inštitut IJS, drugo pa podjetje SkyLabs d.o.o. 

 

Srečanje organizira Ministrstvo za gospodarki razvoj in tehnologijo ter Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, udeležba pa je brezplačna.  

 

Prijavite se lahko na povezavi ali po elektronski pošti na ivan.skubic@gov.si .

 

KJE: stavba Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, Masarykova ulica 16, Ljubljana

 

KDAJ: 15. marec 2019 ob 9.15

 

PROGRAM: 


8.30 – 9.15    Registracija in kava
9.15    Pozdravni nagovor

     -dr. Jernej Štromajer, MIZŠ, državni sekretar

     -mag. Aleš Cantarutti, MGRT, državni sekretar

     -dr. Thu Jennifer Ngo-Anh, ESA
9.30    The European Exploration Envelope (E3P) programme / Dr. Thu Jennifer Ngo-Anh, ESA
9.45    Sodelovanje Slovenija - ESA/ Tanja Permozer, MGRT
10.15    Priložnosti Obzorja 2020 – Vesolje / Dr. Ivan Skubic, NKO Obzorje 2020 Vesolje, MIZŠ
10.45    Odmor za kavo
11.15    How and where to conduct research with ESA / Dr. Thu Jennifer Ngo-Anh, ESA, SciSpacE Team Leader
12.30    Izkušnje raziskovalne organizacije / Prof. dr. Igor Mekjavič, IJS
13.00    Izkušnje podjetja / Dr. Tomaž Rotovnik, Skylabs d.o.o.
13.30    Zaključek

 

 

Arhiv ESA