Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Minister Počivalšek: Pogovorimo se o celotni obremenitvi delodajalcev

Ljubljana, 4. decembra 2018 – Na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo so se dopoldan sestali člani Strokovnega sveta za konkurenčno in stabilno poslovno okolje, da bi nadaljevali razpravo o minimalni plači predvsem v luči dveh vprašanj – začetka uveljavitve zakona in izključitve dodatkov iz minimalne plače.

Minister Zdravko Počivalšek je na seji Sveta izrazil nezadovoljstvo, da se razprava osredotoča predvsem na socialno naravo plačila za delo, saj meni, da je potrebno skrbeti za rast vseh plač, ne le minimalne: »Navsezadnje je naš cilj višja dodana vrednost za višje plače vseh!« Razmerja in gibanja na trgu dela je ocenil kot ugodna za tovrstne ukrepe, vseeno pa opozoril na nujo po zagotavljanju dolgoročno vzdržnega sistema in ohranjanja stabilne gospodarske rasti. »Sedaj je pravi trenutek, da ob razpravi o zvišanju neto minimalnih plač opravimo tudi razpravo o siceršnji obremenitvi delodajalcev, o obdavčitvi dela, kapitala ali dobička,« je dejal minister. Tako je predlagal, da Vlada RS in gospodarstvo skupaj pripravita dolgoročni načrt za sistematičen dvig plač na način, da k temu pristopita obe strani – delodajalci z zavezo za zviševanje plač, Vlada RS pa z razbremenitvijo plač, za kar se Svet strinjal, da se mora začeti odvijati že v naslednjem letu.


Ni torej vprašanje, ali moramo minimalno plačo dvigniti, želimo doseči le konsenz, kdaj in za koliko povišati minimalno plačo in kakšno plačno politiko ubrati, zato da ohranimo in omogočimo stabilno poslovanje podjetij. »Ohraniti moramo konkurenčnost in privlačnost našega poslovnega okolja za tuje investitorje ter zagotoviti, da se bodo naša podjetja lahko borila na evropskih in svetovnih trgih,« je še opozoril minister Počivalšek. 

 

Minister je tako predlagal, da se minimalne plače dvignejo za 4,5 % v letu 2019 in za enak odstotek še v letu 2020. Predlagal je tudi postopno izključitev dodatkov iz minimalne plače, saj se bo obremenitev delodajalcev povečala že zaradi samega dviga minimalne plače. V letu 2019 bi tako dodatki ostali vključeni v minimalno plačo, v letu 2020 pa bi se iz nje izključili vsi dodatki, razen dodatka za delovno dobo ter poslovne in delovne uspešnosti. Te bi iz minimalne plače izključili v letu 2021.

 

Minister Počivalšek je še enkrat opozoril, da je gospodarstvo pomemben partner države, zato je potrebno vse tovrstne ukrepe sprejemati v socialnem dialogu in iskati kompromise v dobro vseh – državljanov, države in gospodarstva. Razprava se bo tako nadaljevala že na petkovi seji Ekonomsko-socialnega sveta.