Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Slovenska in nemška podjetja odslej povezana tudi s pomočjo konzulata RS v Hannovru

Ljubljana, 22. novembra 2018 – Minister Zdravko Počivalšek se je danes z delegacijo udeležil slavnostne otvoritve konzulata RS v Hannovru, glavnem mestu Spodnje Saške. Minister se je pred tem prvič sestal s častnim konzulom RS dr. Dirkom Stenkampom, predsednikom uprave mednarodno priznanega podjetja na področju certificiranja TÜV Nord in državnim sekretarjem Spodnje Saške Stefanom Muhlejem.

»Krepitev gospodarskih vezi z Nemčijo, ki je naša največja zunanjetrgovinska partnerica, je najpomembnejša naloga gospodarske diplomacije,« je v Hannovru povedal minister Počivalšek. Spodnja Saška, ki jo je minister obiskal danes, je med nemškimi zveznimi deželami na 4. mestu pri blagovni menjavi, saj si z njo izmenjamo 765 milijonov evrov, zato je bila želja po odprtju slovenskega konzulata tam velika. 


»Slovenska podjetja imajo zaradi prisotnosti velikih koncernov v Nemčiji velik interes za vstop v njihove dobaviteljske verige in predstavitev inovativnih rešitev slovenskih podjetij. Tega se dobro zavedamo, zato smo v Nemčijo peljali tudi predstavnico Strateškega razvojno-inovacijskega partnerstva ACS+ Tanjo Mohorič, saj podjetja iz tega avtomobilskega grozda v Nemčijo izvozijo kar dve petini svojih izdelkov. »Tako včeraj v Berlinu kot tudi danes v Hannovru smo predstavili projekt Edison, strateški mobilnostni projekt Slovenije in širše regije, saj ocenjujemo, da bi nemška podjetja utegnilo zanimati sodelovanje v njem. Projekt EDISON bo namreč regijo oblikoval kot laboratorij zelene mobilnosti prihodnosti, ki poraja ogromno vprašanj tudi nemški avtomobilistični industriji. »Vprašanje je namreč, ali je bolj smotrno vlagati v lastni, evropski razvoj baterij za električna vozila ali pa raje uvažati azijske baterije ter denar, znanje in energijo vložiti v druga področja, kjer je lahko Evropa konkurenčna,« pogovore z nemškimi kolegi povzema minister Počivalšek.


Današnja otvoritev slovenskega konzulata v Hannovru pomeni okrepitev vezi med močnim gospodarskim središčem v Nemčiji in Slovenijo. Minister je v pogovoru s častnim konzulom ugotavljal, da je največ potenciala za sodelovanje v tem trenutku predvsem na področju mobilnosti, prometa, obnovljivih virov energije in digitalizacije, podrobneje pametnih produktov, novih poslovnih modelov in omrežij.