Skoči na vsebino

NOVICA

Slovenska in nemška podjetja odslej povezana tudi s pomočjo konzulata RS v Hannovru

Ljubljana, 22. novembra 2018 – Minister Zdravko Počivalšek se je danes z delegacijo udeležil slavnostne otvoritve konzulata RS v Hannovru, glavnem mestu Spodnje Saške. Minister se je pred tem prvič sestal s častnim konzulom RS dr. Dirkom Stenkampom, predsednikom uprave mednarodno priznanega podjetja na področju certificiranja TÜV Nord in državnim sekretarjem Spodnje Saške Stefanom Muhlejem.

»Krepitev gospodarskih vezi z Nemčijo, ki je naša največja zunanjetrgovinska partnerica, je najpomembnejša naloga gospodarske diplomacije,« je v Hannovru povedal minister Počivalšek. Spodnja Saška, ki jo je minister obiskal danes, je med nemškimi zveznimi deželami na 4. mestu pri blagovni menjavi, saj si z njo izmenjamo 765 milijonov evrov, zato je bila želja po odprtju slovenskega konzulata tam velika. 


»Slovenska podjetja imajo zaradi prisotnosti velikih koncernov v Nemčiji velik interes za vstop v njihove dobaviteljske verige in predstavitev inovativnih rešitev slovenskih podjetij. Tega se dobro zavedamo, zato smo v Nemčijo peljali tudi predstavnico Strateškega razvojno-inovacijskega partnerstva ACS+ Tanjo Mohorič, saj podjetja iz tega avtomobilskega grozda v Nemčijo izvozijo kar dve petini svojih izdelkov. »Tako včeraj v Berlinu kot tudi danes v Hannovru smo predstavili projekt Edison, strateški mobilnostni projekt Slovenije in širše regije, saj ocenjujemo, da bi nemška podjetja utegnilo zanimati sodelovanje v njem. Projekt EDISON bo namreč regijo oblikoval kot laboratorij zelene mobilnosti prihodnosti, ki poraja ogromno vprašanj tudi nemški avtomobilistični industriji. »Vprašanje je namreč, ali je bolj smotrno vlagati v lastni, evropski razvoj baterij za električna vozila ali pa raje uvažati azijske baterije ter denar, znanje in energijo vložiti v druga področja, kjer je lahko Evropa konkurenčna,« pogovore z nemškimi kolegi povzema minister Počivalšek.


Današnja otvoritev slovenskega konzulata v Hannovru pomeni okrepitev vezi med močnim gospodarskim središčem v Nemčiji in Slovenijo. Minister je v pogovoru s častnim konzulom ugotavljal, da je največ potenciala za sodelovanje v tem trenutku predvsem na področju mobilnosti, prometa, obnovljivih virov energije in digitalizacije, podrobneje pametnih produktov, novih poslovnih modelov in omrežij.