Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Minister Počivalšek: Ga ni nemškega avtomobila brez slovenskega dela!

Ljubljana, 22. novembra 2018 – Minister Zdravko Počivalšek se je dopoldne sestal z nemškim ministrom za gospodarstvo in energetiko Petrom Altmaierjem, s katerim sta se dogovorila, da bo predsedovanje Svetu EU pod okriljem Slovenije, Nemčije in Portugalske potekalo v znamenju tesnega sodelovanja. Spregovorila sta tudi o potencialnih dodatnih priložnostih za gospodarsko sodelovanje med državama, pri čemer smo lani ustvarili okoli milijarde evrov trgovinskega presežka.

Minister Altmaier je dejal, da Nemčija podpira nadaljevanje dobrih izkušenj pri usklajevanju in pripravah na naslednje trio-predsedovanje Svetu EU in predvsem izrazil zadovoljstvo, da bo Nemčija pri tem sodelovala s Slovenijo, saj smo se pri prejšnjem predsedovanju izkazali, manjše države pa so po njegovih besedah na splošno znane po odličnem predsedovanju. Ministra sta se dogovorila za izmenjavo strokovnih sodelavcev obeh ministrstev v naslednjem letu, in sicer z namenom, da pred predsedovanjem karseda dobro uskladimo pričakovanja na gospodarskem področju in se nanje tudi ustrezno pripravimo. Napovedal je, da bo v tej luči poleti na obisk poleg ministra Počivalška povabil tudi portugalskega kolega, hkrati pa sprejel povabilo našega ministra na Blejski strateški forum 2019.

 

Nemčija, s katero smo sicer lani izmenjali 10,96 milijarde evrov blaga, kar predstavlja kar 11,8 % rast glede na leto prej in 20 % celotne vrednosti blagovne menjave, s Slovenijo najbolj vidno sodeluje na področju avtomobilske industrije. Radi se namreč pohvalimo, da ga ni nemškega avtomobila, ki ne bi vseboval vsaj enega slovenskega dela. »Veseli me, da minister Altmaier zagovarja stališče, da moramo dele za nemške avtomobile izdelovati v EU, saj tako dosežemo višjo dodano vrednost. To namreč predstavlja pomembno priložnost tudi za slovenska podjetja,” je ocenil minister Počivalšek. 

 

Ministra sta si bila enotna tudi glede pomena vpeljave digitalnih poslovnih modelov v mala in srednje velika podjetja ter razvoja poslovnih modelov, temelječih na umetni inteligenci. Minister Počivalšek se bo čez slabo uro srečal še z Bernhardom Mattesom, predsednikom Nemškega združenja avtomobilske industrije VDA, kjer bo še konkretneje preveril možnosti okrepitve gospodarskega sodelovanja na tem področju.