Skoči na vsebino

NOVICA

Obisk iz Guernseya

Ljubljana, 21. novembra 2018 – Minister Zdravko Počivalšek se je danes sestal z Charlesom Parkinsonom, ministrom za gospodarski razvoj in predsednikom Odbora za ekonomski razvoj v skupščini držav Guernseya.


Spregovorila sta o gospodarskem sodelovanju med Slovenijo in Združenim kraljestvom v luči aktualnih razmer. Minister je poudaril odprtost Slovenije in gospodarsko uspešnost v letu 2017. »Slovenija je politično stabilna in odprta država. Poleg tega je ena najvarnejših držav na svetu, kar je prav tako pomembno za poslovanje. Umeščeni smo v srce Evrope in imamo dostop do 500 milijonov trgov. Slovenijo želimo postaviti na zemljevid kot zeleno referenčno državo v digitalni Evropi. »Zelena, kreativna in pametna« je naš slogan na področju gospodarstva,«  je uvodoma povedal minister Počivalšek. Izpostavil je tudi pomembno vlogo turizma, ki je v letu 2017 podrl vse rekorde. 
»Menim, da imamo velik potencial za nadaljnje sodelovanje na področju storitev, turizma in naložb. Z Zakonom o spodbujanju investicij, s katerim izenačujemo domače in tuje investitorje, so možnosti še veliko večje,« je zaključil Počivalšek. 

 

____________________________________________________________________

 

Guernsey je otok v Rokavskem prelivu, ki velja za posebno območje pod angleško krono. Deluje v okviru parlamentarne predstavniške demokracije v pripadnosti krone, vendar ni del Združenega kraljestva, niti EU. Zgodovinsko je last angleškega, in ne britanskega suverena.