Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Minister Počivalšek o dvigu minimalne plače: »Želim si dolgoročno vzdržne rešitve.«

Ljubljana, 20. novembra 2018 – Minister Zdravko Počivalšek je za danes sklical 2. sejo Strokovnega sveta za konkurenčno in stabilno poslovno okolje. »S člani Sveta sem se želel pogovoriti o možnostih, ki jih vidijo, za dvig minimalne plače,« je povedal minister in poudaril, da je odgovornost države tako skrb za blagostanje njenih državljanov in državljank, kot tudi skrb za uspešen gospodarski razvoj. 

»Korekcija minimalne plače je odvisna od stopnje gospodarskega razvoja Slovenije. Ta je danes na visoki ravni in gospodarstvo danes dvig minimalne plače bistveno lažje izvede kot bi ga v času brezposelnosti. Cena delovne sile se namreč ob višji stopnji zaposljivosti sama tržno dviguje,« je poudaril minister Počivalšek na zasedanju Sveta. Načelno so se tudi člani s tem strinjali, predvsem v delu, da je minimalno plačo potrebno dvigniti, če želimo doseči višjo dodano vrednost. »Ni dvoma, da so zaposleni tisti, ki pomenijo dodano vrednost podjetja, zato se tudi vsi strinjamo, da je treba za pošteno delo dobiti pošteno plačilo,« je po zasedanju povedal minister. Slovenija je predolgo živela na minimalni plači, je bilo namreč med drugim slišati na današnji seji. 


Minister je člane pozval k podrobni analizi učinkov dviga minimalne plače. »Želim, da se predlog dviga minimalne plače opremi s konkretnimi številkami, preden o tem svoje mnenje poda tudi Vlada RS,« je dejal minister in opozoril, da je pri tem potrebno v uvid vzeti vpliv predlaganega ukrepa na konkurenčno sposobnost slovenskega gospodarstva. Kot je že večkrat poudaril, vidi potrebo po uvedbi MSP testa za vse zakonodajne predloge, ne glede na predlagatelja.

 

V tem kontekstu je bilo glasno tudi sporočilo predstavnikov gospodarstva, da je potrebno minimalno plačo dvigniti premišljeno, predvidljivo in postopoma. Gospodarstveniki se namreč ne strinjajo z začetkom veljavnosti predlaganega zakona, kjer uživajo ministrovo podporo: »Ne moremo govoriti o predvidljivosti, če zakon začne veljati mesec dni po sprejetju in se o tem pogovarjamo ob koncu leta.« 

 

Člani sveta so bili enotni tudi glede tega, da je potrebno politiko plač sprejemati v socialnem dialogu, in da je gospodarstvo del tripartitne pogodbe, katere cilj mora biti podpiranje skupnih prizadevanj za ohranjanje realne ravni plač, omogočanje razvoja gospodarstva ter povečevanje njegovih konkurenčnih sposobnosti. »Če bo prišlo do dviga minimalne plače, mora biti to korak v pravo smer, zame pa je prava smer tista, ki bo na dolgi rok učinkovita, tako za podjetja kot za njegove zaposlene,« je zaključil minister.