Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Minister Počivalšek na Dunajskem ekonomskem forumu

Ljubljana, 19. novembra 2018 – Minister Zdravko Počivalšek se danes na Dunaju udeležuje 15. foruma Vienna Future Dialogue 2018, kjer sodeluje tudi na panelu o pomenu gospodarskega povezovanja za močno Evropo. Dunajski ekonomski forum združuje 14 držav centralno-jugovzhodne Evrope in predstavlja pomembno platformo za srečanje nosilcev političnega in gospodarskega odločanja v JV Evropi.

Minister se je na forumu dotaknil predvsem pomena regije Zahodnega Balkana in izpostavil pomen sodelovanja med tamkajšnjimi državami na gospodarskem, infrastrukturnem in energetskem področju ter dejal, da mora regija vzpostaviti dobre pogoje za gospodarsko rast in večjo konkurenčnost. Le tako bo pripravljena na vstop Evropske Unije. Povedal je, da je Zahodni Balkan naš drug najpomembnejši izvozni trg, takoj za Nemčijo, in poudaril, da na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo skupaj z Agencijo SPIRIT, Slovensko turistično organizacijo in Gospodarsko zbornico Slovenije vlagamo vse napore v negovanje odnosov znotraj omenjene regije. Gospodarsko sodelovanje med EU in Zahodnim Balkanom je označil kot ključno za stabilnost celotne EU in uspešne integracije Zahodnega Balkana vanjo.

 

Povedal je tudi, da se mora Zahodni Balkan odpirati navzven predvsem s pomočjo najbližjih sosed, torej Hrvaške, Bolgarije, Romunije, Madžarske in Grčije in stremeti k sklepanju trgovinskih sporazumov: »Prepričan sem, da tehnologija, izobraževanje in digitalna ekonomija z lahkoto lahko premostijo nacionalne meje.«

 

Ob robu foruma se je minister udeležil tudi kulinaričnega popotovanja skozi Slovenijo, ki ga je gostilo veleposlaništvo RS na Dunaju. »Ponudba naših gostincev in vinarjev kaže, da smo povsem upravičeno proglašeni za Evropsko gastronomsko regijo 2021. Slovenska hrana, slovenska vina, kot tudi sama turistična ponudba naše države jasno odsevajo našo kulturo, zgodovino in našo umeščenost v osrčju Evrope,« je povedal in dodal: »Vse to, kar smo danes okusili, odločilno prispeva k temu, da Slovenija postane butična destinacija za 5-zvezdična doživetja.« Na omenjenem dogodku so se sicer primarno predstavljali gostinci in vinarji iz Primorske vinorodne regije, vendar minister ocenjuje, da so ravno tovrstni manjši dogodki odlični za promocijo neke butične ponudbe tujcem.

V popoldanskih urah se bo minister udeležil tudi 7. Mednarodnega festivala oranžnih vin, katerega minister vidi kot pomembno odskočno desko za promocijo slovenskih pridelovalcev tovrstnih vin. »Oranžna vina so pridelana na karseda sonaraven način in namenjena tistim, ki tudi na splošno v življenju iščejo nekaj več, saj so preprosto drugačna,« je povedal minister in dejal, da so kot takšna odličen produkt za trženje slovenske gastronomije in enologije v skladu z zastavljeno strategijo trženja.