Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Piše se zgodovina: Redefiniramo kilogram, amper, kelvin in mol!

Danes bo v Parizu potekalo potrjevanje Redefenicije mednarodnega sistema merskih enot SI. Slovenijo bo zastopal direktor Urada RS za meroslovje dr. Samo Kopač. Mednarodni merski sistem enot SI bo doživel redefinicijo štirih enot, in sicer kilograma, ampera, kelvina in mola.

Enotne definicije enot zagotavljajo, da so vsakodnevni koncepti merjenja dosledno primerljivi po celem svetu. Tako kot so za hišo pomembni trdni temelji, so za napredek tehnologije in znanosti potrebne zanesljive definicije SI enot.

 

Povprečen državljan se niti ne zaveda, da potrebujemo ogromno število natančnih meritev, ki omogočajo sodobno vsakdanje življenje. Na primer, vsaka komponenta čipa za pametni telefon, pomnilnik, merilnik pospeška, mikrofon ali optika kamere je odvisna od infrastrukture natančno izmerjenih materialov, orodij in postopkov, ki temeljijo na preskušenih znanstvenih načelih, ki skupaj, zagotavljajo, da lahko zanesljivo opravljamo klice, pošiljamo sporočila, dostopamo do interneta in uporabljamo navigacijo.


Z namenom, da bi navdihnili podobne inovacije, ki temeljijo na meritvah, so svetovni znanstveniki v zadnjih 20-ih letih izvedli gromozansko delo, ki omogoča, da se bodo preko naravnih konstant opredelile še preostale štiri enote, ki se uporabljajo za merjenje mase, električnega toka, temperature in množine snovi. Te konstante so osnova uveljavljenih sodobnih znanstvenih principov in načel ter so hrbtenica našega vse bolj razširjenega poznavanja naravnih zakonov.

 

Prvič bodo vse osnovne enote opredeljene z naravnimi konstantami in ne s fizičnimi predmeti. Sprememba bo pomenila konec uporabe fizičnih artefaktov, kot je valj iz platine in iridija, imenovan Mednarodni prototip kilograma ali prakilogram, ki je edini predmet na svetu z maso natančno en kilogram.

 

To bo ena od največjih sprememb Mednarodnega sistema enot (SI) od njegovega sprejetja leta 1875 in bo omogočala natančna merjenja kjerkoli v vesolju.

 

Vabljeni k ogledu zasedanja v Parizu v živo.