Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Zasedanje Sveta za zunanje odnose v sestavi ministrov za trgovino

V petek, 9. novembra 2018, je v Bruslju potekalo redno zasedanje Sveta za zunanje zadeve v sestavi ministrov, pristojnih za zunanjo trgovino.

Osrednji točki zasedanja sta bili razprava o posodobitvi Svetovne trgovinske organizacije in trgovinska pogajanja v teku. Evropska komisija je ministrom predstavila tudi poročilo o izvajanju sklenjenih sporazumov o prosti trgovini EU s tretjimi državami. Ministri so se seznanili še s stanjem obravnave predloga Uredbe o vzpostavitvi okvira za pregled tujih neposrednih investicij ter predloga Uredbe o izvajanju zaščitnih klavzul v sporazumih o prosti trgovini, razpravljali pa so tudi o trgovinskih odnosih med EU in ZDA. 

 

Slovensko delegacijo je vodil minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, Zdravko Počivalšek, ki je na Zasedanju podprl konceptualni predlog EU za modernizacijo WTO in vodilno vlogo EU v tem procesu. Izrazil je tudi podporo pogajanjem za sklenitev sporazumov o prosti trgovini med EU in tretjimi državami ob upoštevanju mejnih pozicij glede občutljivih vsebin, se zavzel za transparentnost pogajanj, pozval k ažurnem obveščanju o poteku pogajanj, predlagal razširitev študije vplivov na naložbene vsebine, ponovil skrbi Slovenije v zvezi z ICS in poudaril pomen Mnenja 1/17 za nadaljnji razvoj mehanizma za reševanje sporov med vlagatelji in državo. Podprl je tudi pomen celovitega izvajanja sporazumov in vloge poročil Evropske komisije. V okviru odnosov z ZDA pa se je minister zavzel za nadaljevanje konstruktivnega dialoga z ZDA, enoten nastop Evropske unije in spoštovanje mejnih pozicij Evropske unije v bodočih dogovorih.