Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Gospodarsko sodelovanje med Slovenijo in Srbijo je zelo intenzivno in razvejano

Ljubljana, 13. novembra 2018 – Minister Zdravko Počivalšek se je danes v Beogradu sestal s srbskim ministrom za trgovino, turizem in telekomunikacije Rasimom Ljajićem. Gre že za tretje srečanje ministrov v tem letu, kar potrjuje odlične politične odnose med državama, ki se odražajo tudi na gospodarskem sodelovanju.

Srbija je 10. najpomembnejša trgovinska partnerica Slovenije, enako mesta zaseda, ko gre za blagovno menjavo med državama. Na področju slednje je bila denimo v lanskem letu dosežena rekordna vrednost zadnjih 11-ih let, saj sta državi naredili za več kot 1,3 milijarde evrov blagovne menjave, predvsem na račun uvoza, ki je zrastel za kar 14 % in presegel 500 milijonov evrov. »Ne morem mimo dejstva, da je blagovna menjava med državama večja kot je sicer srbska z velesilami Kitajsko, ZDA in Rusijo,« je po srečanju dejal minister Počivalšek in povedal, da je Srbija tudi ena pomembnejših investicijskih destinacij za slovenske naložbe v tujini. Ostaja druga največja prejemnica slovenskih neposrednih naložb, ki so usmerjene v vse sektorje gospodarstva. 


Če se ozremo čez meje Slovenije, najdemo ravno v Srbiji največ slovenskih podjetij. Tam je namreč registriranih več kot 1500 slovenskih podjetij, ki zagotavljajo okoli 25.000 delovnih mest. Minister Počivalšek je povedal, da je izjemno zadovoljen z dejstvom, da imajo na srbskem trgu slovenski proizvodi visok ugled. Vse to je botrovalo k odločitvi, da je bila Srbija tudi partnerica letošnjega 51. Mednarodnega obrtnega sejma v Celju, je spomnil minister Počivalšek.


Minister Počivalšek je med drugim izpostavil še Protokol za izvajanje Sporazuma o zaposlovanju državljanov Republike Srbije v Republiki Sloveniji, ki ga je v imenu Slovenije minuli teden podpisala ministrica mag. Ksenija Klampfer. Sam namreč pomanjkanje delovne sile vidi kot eno izmed večjih notranjih groženj za nadaljnjo gospodarsko rast Slovenije, zato pozdravlja vse ukrepe, ki zmanjšujejo administrativne ovire na področju zaposlovanja, še posebej, ko gre za ljudi iz Sloveniji kulturno gledano podobnih in geografsko gledano bližnjih držav. 

 

Minister se je danes udeležil tudi Donavskega poslovnega foruma. »Blaginja Podonavske regije, ki pokriva eno petino območja EU, je neločljivo povezana z blaginjo celotne Unije, sodelovanje v iniciativah, kot je Donavska strategija, pa vsem vključenim omogoča izmenjavo dobrih praks, krepi institucionalne zmogljivosti in ne nazadnje spodbuja izvajanje skupnih projektov,« je pred odhodom povedal minister in poudaril, da so za Slovenijo države Podonavja izjemno pomembne, saj smo lani z njimi naredili za 34 milijard evrov trgovinske menjave. »Kar je še pomembnejše, ta menjava je v primerjavi z letom 2016 zrastla za 10 %!« Slovenija ima v Podonavju tudi številne najpomembnejše partnerice, s katerimi v okviru Donavske strategije svoje sodelovanje le še poglablja, hkrati pa nam Donavska strategija odpira tudi vrata v države, s katerimi doslej nismo tako močno sodelovali, a imamo z njimi vseeno številne stične točke.


Na poslovnem forumu je minister Počivalšek prejel tudi odlikovanje Donavski cvet. Tega letno podelijo tistemu, ki si z leti povezovanja in gradnje dobrih med sosedskih odnosov to tudi najbolj zasluži.