Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Minister Počivalšek: Slovenija bo kredibilen partner pri pripravah na Peking 2022

Ljubljana, 8. novembra 2018 – Slovenska delegacija pod vodstvom ministra Zdravka Počivalška, ki je te dni obiskala Šanghaj in Peking, danes zaključuje svoje delo na Kitajskem. Minister se je včeraj s sodelavci udeležil prvega slovensko-kitajskega foruma o razvoju zimskih športov in se tam sestal s kitajskim ministrom za kulturo in turizem ter predstavniki pekinške športne univerze ter predstavniki drugih institucij, ki bodo sodelovale pri pripravah na zimske olimpijske igre v Pekingu 2022.

V duhu implementacije MoU o sodelovanju med državama na področju športa iz leta 2016 in v luči zimskih olimpijskih iger, ki jih leta 2022 organizira Kitajska v Pekingu, je steklo sodelovanje med Univerzo v Ljubljani – Fakulteto za šport in Pekinško univerzo za telesno kulturo in šport. Kot je že znano, sta univerzi letos poleti podpisali dogovor za akademsko in znanstveno sodelovanje. Forum, ki se je včeraj odvijal v Pekingu, je tako že plod omenjenega sodelovanja, kjer so predstavniki obeh držav iskali možnosti sodelovanja v zimskih športih, ki jih Slovenci vidimo predvsem na področju pomoči naših strokovnjakov pri pripravi kitajskih športnikov za naslednje zimske olimpijske igre. 

 

»Hkrati smo na forumu lahko predstavili slovenski zimsko-športni turizem ter našo športno industrijo ter visokokakovostne proizvajalce športne opreme, katerim se tako odpirajo dodatna vrata za vstop na kitajski trg,« je povedal minister Počivalšek. V začetku leta 2017 je Slovenija na zaprosilo kitajski strani namreč že posredovala več informacij o slovenskih proizvajalcih zimsko-športne opreme in infrastrukture, izbrani proizvajalci pa so se včeraj v Pekingu lahko tudi podrobneje predstavili.
Minister Počivalšek se je po forumu bilateralno srečal še z ministrom za kulturo in turizem Luom Shugangom, kjer je izpostavil usmeritev slovenskega turizma in rezultate, ki jih ta dosega. »Slovenija si želi postati vstopna točka v Evropo za vse kitajske in ostale azijske goste,« je na srečanju poudaril minister in ponovil, da skušamo to doseči v skupni kampanji s Hrvaško. »Res je, da je Slovencev le nekaj več kot 2 milijona, a premoremo ogromno znanja na področju zimskih športov, dosegamo izjemne rezultate in to s pomočjo lastnih proizvajalcev visokokakovostne športne opreme,« je poudaril minister. Izrazil je zadovoljstvo, da Kitajska Slovenijo vidi kot kredibilnega partnerja pri pripravah na olimpijske igre, ki jih bo gostila njihova prestolnica, hkrati pa opozoril, da bo Slovenija tudi njihov resen konkurent, saj se po številu medalj na prebivalca uvrščamo v sam svetovni vrh. Naši športniki so namreč doslej osvojili 23 medalj na poletnih in 15 medalj na zimskih olimpijskih igrah.

 

Minister Počivalšek se je srečal tudi s predsednikom Pekinške univerze za telesno kulturo in šport prof. Zhongom Bingshujem, srečanja pa se je udeležil tudi dr. Franci Petek, direktor Smučarske zveze Slovenije, ki je 1991 na svetovnem prvenstvu v italijanskem Predazzu postal svetovni prvak na veliki skakalnici.