Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Neformalno zasedanje Sveta za zunanje zadeve trgovinskih ministrov v Innsbrucku

V Innsbrucku, Avstrija je med 4. in 5. oktobrom 2018 potekalo neformalnega zasedanja Sveta za zunanje zadeve v formatu trgovinskih ministrov, ki se ga je udeležil generalni direktor Direktorata za notranji trg Franc Stanonik. 

 

Zasedanje je potekalo pod geslom “Trgovina. Delovna mesta. Prihodnost.” Predsedujoča ministrica Schramböck je uvodoma izpostavila trgovino kot gonilno silo razvoja, rasti in zaposlenosti. Med ključnimi elementi pa je poudarila tudi boj proti protekcionizmu in pomen enakih konkurenčnih pogojev. V situaciji, v kateri se nahaja globalna trgovina, je ključnega pomena enotnost EU. Potrebno je zasledovanje in oblikovanje jasnih pravil, ki bodo primerna podlaga za bodoča pogajanja. V tem okviru je ministrica Schramböck poudarila tudi pomen reforme WTO.

 

Preostali ministri so opozorili na pomembne negativne posledice, ki jih lahko prinesejo unilateralni ukrepi partneric na globalnem trgu. Poudarili so tudi pomen predvidljivega poslovnega okolja in enakih konkurenčnih pogojev ter podprli predlagani pristop za ohranitev sistema, ki temelji na pravilih, ter vodilno vlogo EU v procesu posodobitve pravil WTO. 

Široko je bil poudarjen tudi pomen enotnosti EU in delo z ZDA za identifikacijo pozitivne agende. Ministri so podprli delo na podlagi dogovora med EU in ZDA iz julija 2018 za odpravo carinskih dajatev za industrijske proizvode, okrepitev strateškega sodelovanja na področju energije, ustanovitev dialoga o standardih med regulatorji obeh strani ter sodelovanja z EU in drugimi enakomislečimi partnericami na področju posodobitve WTO.

 

Kot pomemben element razvoja novih trgovinskih pravil, ki bodo odražala dano situacijo, so bili izpostavljeni tudi trgovinski sporazumi, prdvsem ko gre za podobno mislečime partnerje, ki imajo podobne vrednote. S tega vidika so se nedavno začela pogajanja o sporazumih o prosti trgovini z Avstralijo in Novo Zelandijo. 

 

Razprava in rezultati neformalnega srečanja ministrov za trgovino bodo služili kot podlaga za pripravo uradnega srečanja Sveta za zunanje zadeve - trgovina, ki bo potekalo 9. 11. 2018.