Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Sloveniji slavnostna podelitev naziva Evropska gastronomska regija 2021

8. oktobra bo Sloveniji na slovestnosti v Bruslju podeljen uradni naziv Evropska gastronomska regija 2021 (European region of gastronomy - ERG). To je priznanje vsem vključenim pri projektu in dodatna priložnost v prizadevanjih, da postane Slovenija globalno prepoznavna kot trajnostno usmerjena in vrhunska gastronomska destinacija za butična 5-zvezdična doživetja.


Strategija trajnostne rasti slovenskega turizma 2017–2021 kot enega od desetih vodilnih turističnih produktov, ki lahko veliko pripomorejo k promociji, prepoznavnosti in ugledu države in turizma, opredeljuje gastronomijo. Gastronomija daje možnost razvoja odličnih doživetij z dodano vrednostjo in tako prispeva k razpršitvi turističnih tokov in desezonalizaciji turizma, kar je med osrednjimi cilji prihodnjega razvoja slovenskega turizma.

 

Zdravko Počivalšek, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, je ob tem povedal: »Podelitev prestižnega naziva Evropska gastronomska regija 2021 Sloveniji je potrditev dobrega razvojnega – promocijskega projekta na področju gastronomije v okviru strategije trajnostne rasti slovenskega turizma 2017-2021 in priznanje vsem partnerjem pri projektu, ki s svojimi dejavnostmi, programi in projekti brišejo meje med hrano, kulturo, ustvarjalnostjo in turizmom, podpirajo kulturno in  kulinarično inovativnost v lokalnem okolju, presegajo državne meje za sodelovanje med evropskimi regijami, učijo o kulturni in prehranski pestrosti, ozaveščajo o poreklu in varnosti hrane ter o njeni prehranski vrednosti ter podpirajo lokalne predelovalce hrane. Naziv Evropska gastronomska regija 2021 je odlično izhodišče tako za goste kot domačine, ki iščejo zelena, aktivna in zdrava doživetja, ter tudi za partnerje, ki bodo morali ostati inovativni, Sloveniji pa omogoča še večjo mednarodno prepoznavnost gastronomije, tesnejše medsektorsko povezovanje, mreženje, spoznavanje in deljenje dobrih praks tako znotraj regije kot širše.« 

Mag. Tanja Strniša, državna sekretarka na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je ob tem izpostavila: »Pobudi smo se pridružili, ker trdno verjamemo, da je skozi gastronomijo mogoče predstaviti bistvo naše države. Kaj jemo, kako proizvajamo in pripravljamo hrano in kako jo cenimo, je del naše kulturne identitete, tradicije in načina življenja. Ponosni smo, da bomo z nazivom Evropske gastronomske regije 2021 to našo najboljšo stran lahko delili z obiskovalci, turisti in sosedi, na lokalni in mednarodni ravni. Slovenska gastronomija se je razvila skozi zgodovino. Slovenske jedi vključujejo lokalne sestavine: od pridelkov s polj in vrtov do nabranih sestavin s travnikov in gozdov, od soli z najsevernejših jadranskih solin do medu, ki ga nabirajo avtohtone čebele, od vina, ki so ga tod pili že v antiki, do  zdravih mineralnih voda, okoli katerih so že stoletja nazaj nastajala slovita zdravilišča. Danes smo lahko ponosni, da so mnogi od teh proizvodov z geografsko označbo, ki je zaščitena na ravni EU (vino Teran, Kranjska klobasa, Štajersko prekmursko bučno olje, Prekmurska gibanica, sir Tolminc,...). S projektom Evropska gastronomska regija bomo spodbujati trajnostni razvoj, lokalno samooskrbo ter pomagali pri povezovanju podeželskih in urbanih območij. Leta 2021 pa bo Slovenija tudi predsedovala Svetu EU, kar bo še dodatna priložnost za promocijo slovenske kulinaričnih dobrot in vina.«

 

Strokovna komisija ERG je Slovenijo obiskala med 17. in 20. julijem 2018 in bila navdušena nad gastronomsko ponudbo naše dežele. Člani komisije so se srečali s predstavniki 16 deležnikov, ki so pristopili k projektu, in se podrobno seznani s knjigo kandidature Okusiti Slovenijo, ki jo je uredil prof. dr. Janez Bogataj. Med obiskom je komisija v sestavi  dr. Diane Dodd, Blance Cros, Alfreda van Mamerena in Jacinte Dalton presojala pestrost slovenske gastronomske ponudbe na področju kulture, trajnostnega turizma, kmetijstva in izobraževanja in se odločila, da Slovenijo priporoči upravnemu odboru IGCAT za nosilko naziva ERG 2021. Strokovna komisija je izpostavila, da program, ki ga je Slovenija predstavila ob svoji kandidaturi, zelo dobro vključuje različna področja, ki jih pokriva Evropska gastronomska regija, da predstavlja dolgoročno strategijo Slovenije s ciljem povečanja kakovosti življenja, izobraževanja na področju zdravega in sonaravnega bivanja in trajnostnega razvoja gastronomije. Komisijo so prepričali tudi gastronomski presežki Slovenije ter njena zaveza regionalnih partnerjev k trajnostnemu razvoju in izvedba različnih aktivnosti v zvezi z njim.

 

Pomen naziva Slovenija - Evropska gastronomska regija 2021 za Slovenijo

Naziv ERG 2012 je izjemnega pomena za slovenski turizem. To je priznanje vsem, ki so vključeni v omogočanje in izvedbo ponudbe ter promocije gastronomije, da postanemo vedno bolj globalno prepoznavni kot edinstvena, vrhunska gastronomska destinacija za butična 5-zvezdična doživetja. Preko projekta ERG 2021 Se bodo nadaljevala prizadevanja za doseganje boljše kakovosti življenja v naši regiji in izboljšanje zdrave ponudbe v gostinstvu. Projekt namreč poudarja edinstvene kulinarične kulture, izobraževanja za bolj zdravo in sonaravno življenje, spodbujanje inovativnosti v gastronomiji ter tesnejša medsektorska povezovanja na področju prehranske politike, gastronomije, gostinstva, turizma, kmetijstva, zdravja, izobraževanja in trajnostnih načel v ekonomskem, kulturnem, socialnem in okoljskem smislu.

 

Več: https://bit.ly/2OajuEb