Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Poslanica ministra Zdravka Počivalška ob Svetovnem dnevu turizma

Napredek v digitalni tehnologiji v zadnjih letih in desetletjih tako pomembno vpliva in preoblikuje naša življenja, številne panoge in seveda tudi turizem ter potovanja, da je letošnji Svetovni dan turizma posvečen temu fenomenu. 

 

Vsi se zavedamo dejstva, da je turizem v ospredju digitalnih inovacij in se še naprej preoblikuje po eksponentni stopnji. 
Rast, inovacije in globalizacija turističnega sektorja po vsem svetu spodbujajo ogromen in hiter napredek v tehnologiji in ponovno opredeljujejo koncept potovanja. V zadnjih letih se soočamo med drugim z razvojem platform delitvene ekonomije, razvojem spletnih rezervacij in nakupovanja, razvojem mobilnih platform, hitrim razvojem blockchain tehnologije oz. tehnologije veriženja podatkovnih blokov, ki omogočajo digitalno in pametno turistično gospodarstvo, da tako uspešneje konkurira na globalnem trgu.

 

Zbiranje informacij in sprejemanje odločitev glede potovalnih destinacij na podlagi družbenih omrežij, kot so Instagram, Trip advisor in številni drugi, so temeljna značilnost sodobnega turista, ne samo tako imenovanih »milenijcev«. Turisti danes želijo potovanja, ki so prilagojena njihovim navadam in preferencam. Turistični sektor pa se temu lahko prilagodi s pomočjo tehnologije, ki omogoča zbiranje in analizo podatkov o izkušnjah in preferencah turistov ter na podlagi tega oblikujejo edinstveno turistično ponudbo. Priča smo tudi vplivu virtualne realnosti na predstavitev kulturnih vsebin na turističnih destinacijah, kar predstavlja novo in zanimivo turistično izkušnjo. 

 

Ob tej priložnosti se zahvaljujem vsem za uspešno oblikovanje slovenskega turizma in se veselim našega plodnega sodelovanja tudi v prihodnje. 

 

Čestitam ob Svetovnem dnevu turizma!