Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Izobraževanje v Lipici

Od srede, 19. 9. 2018, do petka, 21. 9. 2018, je v dopoldanskih urah v Lipici potekalo usposabljanje s tremi različnimi tematikami. 

 

Prvi dan je bila glavna tema izobraževanja spletno poslovanje. Uvodno predavanje je imel dr. Marko Bohanec (Salvirt d.o.o.), ki je v predavanju predstavil trende v spletnem poslovanju.  Predstavljene so bile razvojne smernice, ki pospešujejo digitalizacijo poslovanja ter tehnološki razvoj, ki vpliva na aplikacije interneta stvari (IoT). Prikazani so bili tudi viri mednarodnih poročil Evropske komisije in Svetovne Banke o napredku po državah. Tehnologija verižnih blokov (angl. blockchain) je bila osrednja tema predavanja, kjer je bila poleg splošnega, konceptualnega opisa, narejena tudi konkretna demonstracija delovanja. Koncept pametne pogodbe (angl. smart contract) je bil demonstriran s primerom priprave preproste pametne pogodbe za izdajo kripto žetonov ter praktično uporabo pogodbe. Predavatelj je opozoril tudi na nekatere realne omejitve, ki jih je potrebno upoštevati pri uporabi tehnologije verižnih blokov.
Generalni direktor Direktorata za regionalni razvoj Marko Drofenik predstavil spletne aplikacije, ki so jih razvili na Direktoratu za regionalni razvoj s ciljem pospeševanja izvajanja razpisov. Ti razpisi se izvajajo za občine in podjetja in sicer z aplikacijama zfo-invest za občinske investicije in drr-razpisi za podjetja.  
Miloš Marjanovič (Avera d.o.o.) je predstavil vse vidike načrtovanja pri pripravi spletnih aplikacij iz vidika informacijskih tehnologij in varnosti z upoštevanjem vseh zakonsko določenih omejitev.
 
Drugi dan posveta o regionalnem razvoju je Lipico obiskal tudi Minister brez resorja, pristojen za razvoj, strateške projekte in kohezijo, Marko Bandelli . Dan je bil posvečen predvsem Dogovoru za razvoj regij, kjer bo MGRT s sofinanciranjem  iz sredstev evropske kohezijske politike še naprej koordiniral in deloma tudi izvajal 240 projektov. Ti projekti so predlagani s strani posamezne regije, minister Zdravko Počivalšek pa je že podpisal pogodbe z vsemi 12 regijami, za skupno sofinanciranje s strani države v višini 480 milijonov evrov. Pri izvajanju Dogovorov v največji meri sodelujejo Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, Ministrstvo za okolje in prostor in Ministrstvo za infrastrukturo, omeniti pa velja tudi Službo Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, MK in MDDSZ. Predstavniki MGRT, MOP, MZI, SVRK  so podali širši pogled na dosedanje večletne izzive pri pripravi regijskih projektov ter predstavili podpise Dogovorov za razvoj regij. Zadnji izmed dogovorov je bil podpisan na sejmu MOS, 12. 9. 2018.. Predstavljeni so bili tudi največji izzivi in podrobnosti pri postopkih neposrednega potrjevanja projektov in postopki pri kontroli izvajanja operacij v okviru EU projektov. 
 
Osrednja tema zadnjega dneva posveta je bila regionalni razvoj z vidika turizma in socialnega podjetništva.  Različni predavatelji so predstavili različne primere dobrih praks socialnih podjetij v turizmu in turističnih destinacij v Sloveniji v povezavi z regionalnim razvojem.
 
Vsakodnevno so udeleženci prostovoljno sodelovali pri barvanju lipiških ograj.