Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Sodelovanje na področju turizma članic CEEC in Kitajske

V Dubrovniku se danes končuje tridnevni dogodek ministrov in državnih sekretarjev iz držav CEEC in Kitajske, na čelu z ministrom za kulturo in turizem Kitajske, gospodom Luo Shugang-om.


V uvodnem govoru je minister Luo Shugang poudaril pomembnost medsebojnega razumevanja. Povedal je, da je turizem strateški temelj kitajskega gospodarstva, kar potrjuje tudi dejstvo, da je Kitajska vodilni outbound turistični trg. To dejstvo je prepoznala tudi kitajska vlada z odprtjem novega ministrstva za kulturo in turizem v marcu letos.
Zbrane sta nagovorila tudi madžarski minister za zunanje zadeve in trgovino, g. Peter Szijjarto, saj je Madžarska koordinatorka sodelovanja 16+1 na področju turizma ter hrvaški minister za turizem gospod Gari Cappelli v imenu države gostiteljice 4. visokega srečanja. Oba sta poudarila pomembnost kitajskega turističnega trga za našo regijo ter pomembnost sodelovanja med državami s ciljem vzpostavitve konkurenčne in atraktivne turistične ponudbe za kitajske turiste.


Pomen kitajskega turističnega trga za Slovenijo je izpostavila tudi Eva Štravs Podlogar iz Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo. Skladno z usmeritvami 16+1, Slovenija beleži skupaj s Hrvaško odlične rezultate na osnovi skupnih promocijskih akcij. Te bomo še nadgradili preko podpore, ki sta jo Slovenska turistična organizacija (STO) in Hrvaška turistična organizacijo (HTZ) prejeli preko razpisa Evropske turistične komisije za izvedbo promocijske kampanje za povečanje prepoznavnosti regije na kitajskem emitivnem trgu. Aktivnosti promocijske kampanje bodo potekale od oktobra 2018 do marca 2019, skupna vrednost predvidenih aktivnosti pa znaša več kot 200.000 evrov.

V sklopu srečanja so v popoldanskem potekale tudi različne delavnice na temo investicij, zdravstvenega turizma in sodelovanja med turističnnim gospodarstvom držav 16+1.

 

 

CEEC predstavlja 16 držav centralne in vzhodne Evrope in Kitajska. Sodelujoče države si prizadevajo okrepiti in razširiti svoje sodelovanje na številnih področjih vključno s trgovino in naložbami, povezljivostjo,financami, kmetijstvom, znanostjo in tehnologijo, zdravjem, izobraževanjem, kulturo, odnosi med ljudmi in lokalnimi povezavami in podobno. Za olajšanje sodelovanja in izmenjave so bili vzpostavljeni različni mehanizmi in institucije, ki postopno izboljšujejo okvir 16 + 1. Člani skušajo vzpostaviti trajno partnerstvo na načelih odprtosti, vključenosti in vzajemne koristi.

Več o CEEC + Kitajska pa tukaj.