Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Rast izvoza je zadovoljiva, ne pa tudi presenetljiva

Ljubljana, 10. avgusta 2018 – »Najnovejši podatki o ponovni rasti izvoza so gotovo več kot zadovoljivi, vendar nikakor presenetljivi,« je 11,2-odstotno rast izvoza v prvih šestih mesecih tega leta komentiral državni sekretar mag. Aleš Cantarutti. Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo tudi sicer vlaga vse napore v to, da podjetjem, ki so aktivna predvsem izven meja Slovenije izdatno pomaga, saj naše gospodarstvo raste predvsem na račun izvoza, turizma in prihoda novih investitorjev.

Najnovejši ukrep Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo je tako Javni razpis za spodbujanje partnerstev za nastop na tujih trgih v letošnjem in naslednjem letu, v okviru katerega bo ministrstvo prispevalo nekaj več kot 2 milijona evrov. »Pričakovali smo šest vlog, prejeli pa kar 15. Veseli me, da smo jih nato 11 lahko tudi odobrili, zelo spodbudno pa je dejstvo, da je večina prijav vezanih na trge izven EU, kar pomeni, da zmanjšujemo odvisnost od EU trga,« je povedal državni sekretar mag. Aleš Cantarutti in dodal: »Razpršitev trgov slovenskih izvoznikov je tudi eden izmed ciljev, ki smo si ga zastavili v Programu spodbujanja internacionalizacije 2015-2020 in v dokumentu Mednarodni izzivi 2017-2018.«

 

Predvidoma septembra bomo objavili še poseben ukrep za spodbujanje partnerstev s področja pametne specializacije, katerega cilj bo krepitev razvojnega in poslovnega sodelovanja podjetij, izboljšanje možnosti za prodor in širitev na tujih trgih ter povečanje sposobnosti podjetij za vključevanje v globalne verige vrednosti. Na voljo bo 3,7 milijonov evrov, podprli pa bomo podjetja v različnih stopnjah pripravljenosti za poslovanje ne tujih trgih. 

 

Naj za konec povemo tudi to, da bo v avgustu in septembru Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo začelo tudi z razvojnimi dialogi s podjetji. Prvi bo na temo internacionalizacije in je predviden za 28. avgust, drugi pa na temo industrije prihodnosti. Državni sekretar se veseli predvsem slednjega, saj je, kot pove, Slovenija tretja najbolj industrializirana država znotraj EU, industrija pa ustvari kar  20,3 % slovenskega BDP. »Da bo slovenska industrija pozicionirana višje v dobaviteljskih verigah in postala strateški, razvojni partner multinacionalk, si prizadevamo z različnimi ukrepi, eden pomembnejših so tudi spodbude večjih razvojnih projektov, ki imajo za državo strateški pomen in v okviru tega težko pričakujemo tudi razpis Demo piloti II 2018, ki je težak približno 56 milijonov evrov in bo objavljen v teh dneh.