Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Mag. Cantarutti: Reševanje problematike Amazon Europe je ena izmed naših prioritet

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo se intenzivno ukvarja s problematiko onemogočenega poslovanja slovenskih podjetij preko spletne trgovine Amazon Europe. Amazon bi moral zaradi določil Zakona za preprečevanje pranja denarja in financiranja terorizma namreč tehnično prilagoditi svojo spletno stran, da bi na njej lahko svoje izdelke ponujala tudi slovenska podjetja. Ker bi takšna rešitev pomenila dodatne stroške za Amazon in časovno nesprejemljive roke za naša podjetja, iščemo ustreznejšo rešitev.

Slovenske institucije z Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) in Uradom za preprečevanje pranja denarja (UPPD) na čelu v zadnjem letu intenzivno sodelujejo s predstavniki Amazona in Evropske komisije, seveda s ciljem, da se slovenskim podjetjem čim prej omogoči poslovanje preko platforme Amazon Europe. 

 

»Na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo se zelo dobro zavedamo pomena novih prodajnih kanalov za slovenska mala in srednje velika podjetja, kot je to spletna prodaja preko Amazona, ki je zaradi svojega specifičnega poslovnega modela še posebej učinkovit in zaželen med podjetji. Ravno zaradi teh razlogov je reševanje te problematike ena izmed prioritet delovanja MGRT, zato intenzivno usklajujemo aktivnosti vseh deležnikov v tej smeri,« je dejal državni sekretar mag. Aleš Cantarutti. 

 

Konec maja letošnjega leta so tako Slovenijo obiskali tudi predstavniki Amazona, katerim so predstavniki MGRT in UPPD pojasnili veljavno slovensko zakonodajo in vse nadaljnje aktivnosti v smeri sprostitve poslovanja slovenskih podjetij preko spletne trgovine Amazon Europe. »Ker bi prilagoditev slovenski zakonodaji za Amazon imela finančne posledice in bi podjetje zanjo potrebovalo več kot leto dni, iščemo ustreznejše rešitve,« je povedal mag. Cantarutti in kot eno izmed teh omenil možnost za uskladitev ustreznih sprememb zakonske podlage, ki je načrtovana za letošnje leto in bi lahko odpravila nejasnosti v zvezi z izpolnjevanjem določenih zakonskih določil s strani Amazona.

 

Želja vseh deležnikov je, da poslovanje na Amazon Europe slovenskim podjetjem omogočimo še letos.