Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Slovenija prejela naziv Evropska gastronomska regija 2021!

»Slovenija nas je navdušila s svojimi gastronomskimi presežki ter zavezo k trajnostnemu razvoju in z izvedbo vseh aktivnosti v zvezi z njim. Proizvodnja hrane je na visokem kakovostnem nivoju, prav tako sta nas navdušila izjemna ponos in strast vseh, s katerimi smo se srečali, ki ju kažejo pri spoštljivem ravnanju z okoljem.  Na nas so pustili velik vtis tudi številni sodelujoči deležniki, ki so se povezali v projekt v prizadevanju, da postane Slovenija svetovno znana zelena država na področju gastronomije, trajnostnega turizma, izobraževanj o prehrani in kakovostne preskrbe s hrano,« je danes na novinarski konferenci povedala dr. Diane Dodd v imenu strokovne komisije Evropske gastronomske regije. Nato je sporočila izjemno novico za našo državo: Slovenija je nosilka naziva Evropska gastronomska regija 2021. 

 

»Iskreno me veseli, da je Slovenija prejela naziv Evropska gastronomska regija 2021, saj to prestižno priznanje dokazuje, da se Slovenija na globalnem turističnem zemljevidu uveljavlja kot privlačna destinacija, ki s pristno, inovativno in butično gastronomsko ponudbo navduši tudi najzahtevnejše goste,«  je poudaril Zdravko Počivalšek, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo.


Mednarodni inštitut za gastronomijo, kulturo, umetnost in turizem IGCAT je Slovenijo po uradni prijavi kandidature marca potrdil za kandidatko za naziv Evropska gastronomska regija 2021. Strokovna komisija jo je med 17. in 20. 7. obiskala z namenom, da na terenu preveri njeno gastronomsko ponudbo, se ločeno sreča s predstavniki 16 deležnikov, ki so pristopili k projektu, in se podrobno seznani s Knjigo kandidature Okusiti Slovenijo, ki jo je uredil prof. dr. Janez Bogataj in ki pomembno prispeva k pridobitvi naziva. Strokovna komisija EGR, ki jo sestavljajo  dr. Diane Dodd, strokovnjakinja za urbane in regionalne kulturne in umetnostne strategije ter predsednica Mednarodnega inštituta za gastronomijo, kulturo, umetnost in turizem IGCAT, uradnega nosilca nagrade in platforme Evropska gastronomska regija, Blanca Cros, strokovnjakinja za trajnostni turizem in predstavnica Katalonije, Evropske gastronomske regije 2016, Alfred van Mameren, strokovnjak s področja regionalnega razvoja in predstavnik Severnega Brabanta, Evropske gastronomske regije 2018, in Jacinta Dalton, strokovnjakinja za strateški razvoj na področju prehranskega razvoja, predstavnica Galwaya/zahodna Irska, Evropske gastronomske regije 2018,  se je na podlagi pisne prijave, obiska v regiji, predstavitve in razprave odločila, da Slovenijo priporoči upravnemu odboru IGCAT za nosilko naziva Evropska gastronomska regija 2021.  Uradni naziv bo Sloveniji podeljen na slovesnosti, ki bo v okviru Evropskega tedna regij in mest potekala 8. 10. v Bruslju, s čimer bo Sloveniji zagotovljena še dodatna pozornost.


"V veliko zadovoljstvo nam je, da smo lahko strokovni komisiji EGR predstavili  izjemen program kandidature Slovenije za ta prestižni naziv. Vesela sem, da smo jo navdušili in prepričali, da si Slovenija s svojo izjemno kulinarično dediščino, ustvarjalnostjo, inovativnostjo in kulinaričnimi ambasadorji zasluži ta naziv in se kot prva država pridruži družbi 10 evropskih gastronomskih regij, ki so naziv že pridobile. Prepričani smo, da bo podeljen naziv imel številne pozitivne učinke. Promocija slovenske gastronomije, dvig prepoznavnosti in ugleda Slovenije kot turistične destinacije so samo nekateri od njih. Posredni učinki so tudi pozitiven vpliv na razvoj lokalnega okolja, turistične ponudbe v destinacijah, povezovanje med deležniki. Na ministrstvu si bomo še naprej prizadevali za razvoj tega pomembnega segmenta turizma kot tudi za doseganje pozitivnih sinergij med ukrepi različnih ministrstev,  predvsem kmetijstva, zdravja, izobraževanja in kulture,« je dejala Eva Štravs Podlogar, državna sekretarka na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo.


»Izjemno smo veseli naziva Slovenija Evropska gastronomska regija 2021, saj gre za  priložnost za nadaljnji razvoj naše gastronomije. Jasna vizija slovenskega turizma, udejanjanje  trajnostnega razvoja, številni uspešni projekti na področju gastronomije in sodelovanje ključnih deležnikov so navdušili komisijo, ki je te dni obiskala Slovenijo. To je priznanje vsem 16 partnerjem, ki so se z vsebinami  vključili v projekt s ciljem nadaljnjega razvoja in promocije  Slovenije kot edinstvene vrhunske gastronomske destinacije za butična 5-zvezdična doživetja. Slovenija je že naredila pomembne korake v tej smeri, a nas čaka še veliko dela, pri čemer nam bo v veliko pomoč  naziv EGR 2021. Prav priprava kandidature je pokazala, da obstaja pripravljenost za sodelovanje pri različnih deležnikih, kar bo omogočilo  podporo na državi ravni, razvoj na regionalni in implementacijo v različne podjetniške iniciative. Gastronomija daje izjemne možnosti za razvoj odličnih doživetij z dodano vrednostjo, s čimer bi lahko odgovorili na izzive geografske razpršitve turističnih tokov in desezonalizacijo turizma, kar je cilj Strategije trajnostne rasti slovenskega turizma 2017–2021. V njej je gastronomija opredeljena kot eden vodilnih turističnih produktov, ki lahko veliko pripomorejo k promociji, prepoznavnosti in ugledu države in turizma, hkrati pa je njena naloga razviti odlična doživetja, ki nas bodo razlikovala od ponudbe v drugih državah,« je poudarila mag. Maja Pak, direktorica Slovenske turistične organizacije.