Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Minister Zdravko Počivalšek danes v Zagrebu o revitalizaciji Vonarskega jezera

Minister Zdravko Počivalšek se je danes sestal s hrvaškim ministrom za zaščito okolja in energetiko dr. Tomislavom Ćorićem, s katerim sta dorekla nadaljnje operativne aktivnosti z Republiko Hrvaško za ponovno ojezeritev območja Vonarskega jezera v Obsotelju, ki se nahaja na območju Republike Slovenije in Republike Hrvaške.

 

»Vonarsko jezero vidim kot izjemno priložnost za obogatitev tukajšnjega turizma v smislu ponudbe za aktivnega gosta prav vsak dan v letu,« je po sestanku povedal minister Zdravko Počivalšek. V prvi fazi je sicer potrebno sanirati in modernizirati pregrado Vonarje, kar poteka v okviru projekta FRISCO 2.1. Ta se bo predvidoma zaključil do aprila 2019.

 

Hrvaški minister dr. Tomislav Ćorić je povedal, da se zaveda, da bo izvedba projekta vse prej kot lahka, a obenem izrazil prepričanje, da bo dosežen cilj, torej zagotavljanje protipoplavnih ukrepov, kot tudi dodana vrednost, ki jo bo jezero doprineslo turistični ponudbi, tega vreden. Današnji sestanek je kot tudi nedavnega v Rogaški Slatini označil za pomemben napredek pri nadaljevanju čezmejnega sodelovanja.

 

Naj spomnimo, konec maja je v Zagrebu potekalo tudi 12. zasedanje Stalne SLO-HR komisije za vodno gospodarstvo in komisija se je takrat seznanila z načrtom aktivnosti za pripravo in izvedbo omenjenega projekta. Pristojni Podkomisiji za vodno območje Sotle, Save in Kolpe je naložila imenovanje Strokovne skupine za izvedbo projekta, katero od junija sestavljajo predstavniki Direkcije RS za vode in Hrvatskih voda. Do konca junija je novo ustanovljena Strokovna skupina pripravila projektne naloge za izvedbo potrebnih analiz in pripravo predlogov rešitev glede na gladino ojezeritve, sestavo sedimentov na območju, kakovost vode in vpliv ojezeritve na stanje voda ter varovanje okolja.

 

„V zadnjih nekaj mesecih smo uspeli narediti odločne korake v smeri ponovne ojezeritve Vonarskega jezera in nadgradnji njegove osnovne protipoplavne funkcije v cvet turistične ponudbe, od katerega bosta pridobili obe državi. Vsi vključeni v projekt so se pokazali kot izjemno sodelovalni in ciljno usmerjeni, zato imamo na mizi povsem realen, medsebojno usklajen in dosegljiv načrt,“ je po srečanju poudaril slovenski minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek. »Naslednji pomemben mejnik v projektu je postavljen na konec avgusta, ko mora Strokovna skupina izvesti javno naročilo za izvedbo naloge in podpis pogodbe, konec oktobra pa bomo preverili, kako napredujejo elaborati na izbranih področjih.«