Skoči na vsebino

NOVICA

Začetek veljavnosti dodatnih carinskih dajatev na uvoz določenega jekla in aluminija iz EU v ZDA

1. junija 2018 so začele veljati dodatne carinske dajatve na uvoz določenega jekla in aluminija iz držav članic EU, Kanade in Mehike, v višini 25% za jeklo in 10%  za aluminij.  

 

Na podlagi predsedniškega ukaza ZDA z dne 31. maja 2018 trajno izvzetje velja samo za Argentino, Avstralijo, Brazilijo in Južno Korejo, s katerimi so ZDA dosegle ustrezen dogovor (z nekaterimi v obliki količinske omejitve uvoza v ZDA). 

 

Predsedniški ukazi so bili objavljeni 31. maja 2018:
- ukaz 1 (v angleškem jeziku)

- ukaz 2 (v angleškem jeziku)

- ukaz 3 (v angleškem jeziku)
 

Odločitev o uvedbi dodatnih carinskih dajatev na jeklo in aluminij je objavljena tukaj.  
 

Podjetja lahko zaprosijo za izvzetje iz plačila dodatnih carinskih dajatev za vsak posamezen proizvod preko Ministrstva za trgovino ZDA (Department of Commerce)

 

Postopek za izvzetje je opisan tukaj.
 

Zahteve za izvzetje kot tudi odločitve o izvzetjih so javno in sproti objavljene na spletni strani
 

Zahtevo za izvzetje lahko vloži samo neposredno prizadeta stran, ki posluje v ZDA (podjetje, uvoznik v ZDA). 

 

Podjetjem, ki izvažajo v ZDA, zato svetujemo, da se glede uveljavljanja izvzetij povežejo s kupci oz poslovnimi partnerji v ZDA.

 

Evropska komisija v imenu držav članic EU nadaljuje s pripravo odziva EU v skladu z razpoložljivimi instrumenti WTO, za zaščito interesov EU: začetek WTO spora, uvedba dodatnih carinskih dajatev na uvoz določenih izdelkov iz ZDA in preiskava glede morebitne uvedbe zaščitnih ukrepov v primeru povečanega uvoza v EU. Več …