Skoči na vsebino

NOVICA

Otvoritev jubilejne prireditve »Čar lesa«

Danes, 14. maja je ob 12. uri potekala otvoritev jubilejne, že  desete prireditve namenjene promociji lesa in lesnih izdelkov »Čar lesa«. Letos se je prijavilo 74 podjetij z 236 izdelki. Prireditev je slavnostno otvoril g. Jože Prikeržnik, generalni direktor Direktorata za lesarstvo.

 

V uvodnem nagovoru je g. Prikeržnik poudaril: »V zadnjem obdobju lahko ugotavljam, da se je trend v lesarstvu obrnil navzgor.  Statistika beleži visoko rast tako stalno zaposlenih, dodane vrednosti kot tudi vseh drugih kazalnikov. Takšen rezultat je zanesljivo posledica dobrega dela našega Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo - Direktorata za lesarstvo kot tudi skupnega dela vseh deležnikov lesarskega sektorja. Izkazalo se je, da je bila ustanovitev Direktorata za lesarstvo pravilna odločitev. Tudi podjetja izražajo zadovoljstvo z ukrepi, ki jih izvaja Direktorat.«

 

V nadaljevanju je spomnil na to, da je bilo v  dobrih dveh letih delovanja Direktorata za lesarstvo izpeljanih veliko aktivnosti kot so Kompetenčni center KOC les 2.0  za usposabljanje  kadrov v lesni industriji, osnova za platformo Internet lesa, podpora podjetjem pri sejemskih nastopih v tujini in poslovne delegacije, promocija lesa in lesarstva v okviru konferenc, razstav ter forumov.
V okviru evropskih sredstev so bili izvedeni štirje razpisi pri katerih je bilo financiranih 94 projektov , finančna sredstva je prejelo 165 podjetij – do sedaj je bilo lesarskim podjetjem dodeljenih preko 10 milijonov nepovratnih sredstev. Lesarstvo je bilo tudi vključeno v aktivnosti Strategije pametne specializacije in Strateška razvojno inovacijska partnerstva.


Razstava s strokovnim vodenjem, delavnicami in konferencami bo odprta do 20. maja v Veliki sprejemni dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani.

 

Vzporedno z razstavo bo v torek, 15. maja 2018  s pričetkom ob 10. uri, potekala znanstvena konferenca »Vloga znanosti pri inovacijah v lesarstvu«.

 

V sredo 16. maja 2018 bo od 11.30 do 14. ure v CD  potekal strokovni posvet »Površinski premazi za les – razvojne smernice in novosti«. Na začetku posveta bo generalni direktor Direktorata za lesarstvo, gospod Jože Prikeržnik podelil nagradi  »Naj izdelka« razstavljena na Čaru lesa 2018.

 

Vljudno vabljeni.