Skoči na vsebino

NOVICA

Konferenca "Prenos znanja dijakov lesarstva v gospodarstvo"

Direktorat za lesarstvo in Srednja šola za lesarstvo Škofja Loka sta 20. aprila  v okviru TECHEXPA na Celjskem sejmu izvedla uspešno konferenco Prenos znanja dijakov lesarstva v gospodarstvo, ki se jo je udeležilo 87 gostov, med njimi kar 40 dijakov lesarstva. Dijaki so v hali D pripravili tudi odlično obiskano razstavo.

 

Konferenca je bila namenjena predstavitvi programa dijaških podjetij in opozarjanju na tematiko vse večjega pomanjkanja kvalitetnih kadrov v rastočih lesnopredelovalnih podjetjih. 

 

V uvodnem nagovoru je g. Jože Prikeržnik, generalni direktor Direktorata za lesarstvo pri Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo poudaril: » Na Direktoratu za lesarstvo si prizadevamo za razvoj lesne industrije.  Lesu moramo zagotoviti višjo dodano vrednost. Lesarski poklici so tu bistvenega pomena, zato tudi s to konferenco podpiramo projekte za izobraževanje v lesni industriji. Še posebej podpiramo sodelovanje med šolami in gospodarstvom. Samoiniciativnost in kreativnost sta prava pot. Vaše delo in današnja razstava so prava pot. Čestitam vam za doseženo in vam želim še veliko uspehov v prihodnosti.«

 

G. Milan Štigl, ravnatelj Srednje šole za lesarstvo Škofja Loka je spregovoril o uspehih Srednje šole za lesarstvo Škofja Loka pri uvajanju programa Moje podjetje, ki je priznan v evropskem prostoru. 

 

G. Peter Kurnik, učitelj strokovnih predmetov na Srednji šoli za lesarstvo Škofja Loka je predstavil izvajanje izobraževalnega program Moje podjetje.

 

Dijaki dijaškega podjetja Teglc, ki razvijajo inovativne samostoječe lesene podstavke in dijaki dijaškega podjetja Lesij z izvirnimi LED svetili v lesu so občinstvu nazorno prikazali razvoj, prednosti in tržni potencial svojih izdelkov.

 

Na okrogli mizi o prenosu znanja dijakov lesarstva v gospodarstvo, ki jo je vodil  g. Aleš Malnarič, učitelj strokovnih predmetov na Srednji šoli za lesarstvo Škofja Loka, sta g. Jernej Markelj iz Mizarstva Markelj in g. Aleš Potočnik, ki sta predhodno predstavila kako so vpeti dijaki v njuna podjetja, ponovno poudarila kako dragoceno je sodelovanje z dijaki in pomen znanj in izkušenj, ki jih tako pridobijo. G. Anton Kokalj, ki se ukvarja s projektom Dijaških podjetij, je predstavil prakse v Skandinaviji in uvajanje novega certifikata, ki ga dijaki pridobijo s sodelovanjem v projektu: » S pomočjo učenja iz izkušnje hočemo pri mladih - od osnovnošolcev do študentov - razvijati smisel za podjetnost. Pri tem jih hočemo seznaniti z osnovami podjetništva. Dejavnosti so naravnane tako, da se mladostnik ekonomsko opismeni, da načrtuje kariero, razvija talente in zasleduje lastna zanimanja.«

 

V zaključku so se sodelujoči strinjali, da je nujno nadaljevati s popularizacijo poklicev v lesarstvu in pridobiti čim večjo podporo za nadaljnji razvoj dijaških podjetij.