Skoči na vsebino

NOVICA

Minister Počivalšek na Poslovnem forumu 2018 v Sarajevu

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je bil danes eden izmed častnih gostov na otvoritvi Poslovnega foruma v Sarajevu, kjer je sodeloval tudi na panelu »Thriving with the EU in South Eastern Europe«. Minister je države Zahodnega Balkana opozoril, da so skupaj močnejše in imajo povezane tudi boljša pogajalska izhodišča pri pogajanjih za vstop v EU.

 

“Slovenija ima odlične odnose z vsemi državami Zahodnega Balkana, vendar moram priznati, da jih strateško vidimo kot regijo. Dejstvo, da so obkrožene s petimi državami članicami EU, predstavlja ugodno politično okolje za združitev moči, saj bodo poenotene lažje vstopile v EU. Z vstopom bi se povečala tudi ekonomska moč tako regije kot EU,” je uvodoma povedal minister Počivalšek. »Brez infrastrukture ni povezave, brez infrastrukture tudi ni gospodarske rasti, brez gospodarske rasti pa ne more biti blaginje,« je še spomnil minister.

 

V sklopu foruma se je gospodarski minister Počivalšek srečal še z ministrom za zunanjo trgovino in ekonomske razmere Bosne in Hercegovine Mirkom Šarovićem. “Odnose med Republiko Slovenijo ter Bosno in Hercegovino ocenjujemo kot tradicionalno dobre, državi povezuje veliko stičnih točk. Bosna in Hercegovina je pomembna gospodarska partnerica Slovenije, blagovna menjava med državama je v letu 2017 dosegla rekordno številko – kar 1,25 milijarde evrov. Sodelovanje je vzpostavljeno na vseh področjih, kar me izredno veseli,” je po srečanju povedal Počivalšek.

 

Minister Počivalšek je povedal tudi, da Slovenija aktivno podpira BiH v okviru približevanja evroatlantskim integracijam in izrazil zadovoljstvo nad napredkom BiH pri usklajevanju enotnih odgovorov na vprašalnik Evropske Komisije. »To je pomemben korak naprej, pri čemer Bosno in Hercegovino čaka še veliko dela. Kar zadeva napredek in pričakovanja Bosne in Hercegovine na poti v EU je pomembno da Širitvena strategija Evropske Komisije omogoča konkretne korake naprej ob tem, da bo tudi Bosna in Hercegovina izpolnila ključne pogoje. Pospešiti morajo predvsem reformna prizadevanja in socialno-ekonomsko agendo, saj jim bo le z dobro podlago uspelo implementirati evropski pravni red.”