Skoči na vsebino

NOVICA

Minister Zdravko Počivalšek Andreja Matvoza pozval k odstopu

Minister Zdravko Počivalšek je danes javno pozval k odstopu direktorja Javne agencije Republike Slovenije za varstvo konkurence (AVK) Andreja Matvoza, saj je Vrhovno sodišče zavrnilo zahtevo za revizijo postopka imenovanja direktorja, zatem ko je novembra lani Upravno sodišče ugotovilo, da je bil postopek izpeljan nezakonito.

 

Minister Zdravko Počivalšek je na današnji izjavi za medije povedal: »Kot veste je 21. novembra 2017 Upravno sodišče presodilo, da je bilo imenovanje direktorja AVK gospoda Matvoza nezakonito. Kot sem takrat dejal, bomo sodbo spoštovali. Glede sodbe sem se posvetoval s pravniki iz dveh razlogov: sodba Upravnega sodišča je bila pravnomočna; gospod Matvoz pa je bil imenovan po enakem postopku, kot so bili doslej imenovani vsi direktorji AVK. Upravno sodišče je bilo namreč mnenja, da bi morali v postopku upoštevati še Zakon o javnih agencijah in Zakon o javnih uslužbencih, medtem ko smo mi upoštevali zgolj Zakon o preprečevanju omejevanja konkurence. Še enkrat, to je bila doslej uveljavljena praksa!

 

Pravniki so mi svetovali, da vložimo zahtevo za revizijo postopka. Državno pravobranilstvo je torej na mojo pobudo oz. po pooblastilu Vlade RS na Vrhovno sodišče vložilo zahtevo za revizijo postopka, saj smo bili mnenja, da je postopek izbire direktorja potekal zakonito in po ustaljeni praksi ministrstva. Vrhovno sodišče je zavrnilo revizijo postopka. S tem se je vzpostavila sodna praksa glede pravilne uporabe postopka in zakonov pri imenovanju direktorja AVK. Te sodne prakse prej ni bilo!

 

V trenutku, ko je ta informacija prišla do mene, sem na pogovor poklical gospoda Matvoza. Postopek je bil namreč izpeljan na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo. Kot minister sem ga za v. d. direktorja, kasneje pa za direktorja predlagal Vladi RS, zato se mi je zdelo  najbolj primerno, da mu tudi osebno predlagam, naj ponudi odstop.

 

Skladno z mojo izjavo ob odločitvi Upravnega sodišča konec lanskega leta in ob vložitvi zahteve za revizijo na Vrhovno sodišče, sem sicer pričakoval, da bo direktor sam podal odstop. O tem sva navsezadnje govorila, ko smo vložili zahtevo za revizijo na postopek in se je s takšnim ravnanjem strinjal. A direktor besede ni držal!

 

Zato sem ga danes v svoji pisarni sam pozval k odstopu. Njegov odgovor, da ne bo odstopil, me je blago povedano presenetil. Tako ga še javno pozivam k odstopu. Kot sem obljubil, sodbo Upravnega sodišča spoštujem. V roku smo sicer vložili izredno pravno sredstvo zahtevo za revizijo odločitve, a naši zahtevi ni bilo ugodeno, tako je bila ta poteza edina možna. Če direktor ne bo odstopil sam, verjamem, da bodo svojo vlogo opravili organi AVK.«