Skoči na vsebino

NOVICA

6. Razvojni dan gozdno-lesnega sektorja

V sredo, 14. marca 2018 je na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani potekal že 6. Razvojni dan gozdno-lesnega sektorja. Na dogodku so se udeleženci spoznali z aktualnim dogajanjem v sektorju, razvojnem vrvežu, slišali predstavitve primerov dobrih praks razvoja v podjetjih samih, ter med raziskovalci in podjetij, predstavili so jim tudi projekte, ki so bili realizirani na podlagi sredstev razpisov Direktorata za lesarstvo

Glavni namen dogodka je bil udeležencem predstaviti pestrost in širino razvojnih aktivnosti v gozdno-lesni verigi. Hkrati je razvojni dan odlična priložnost za medsebojno spoznavanje in povezovanje raziskovalcev iz razvojnih organizacij in razvojnikov iz podjetij z ciljem prenosa znanja, novih idej in projektov. Letošnja glavna tema razvojnega dne je bila predstavitev Strateško razvojno inovacijskega partnerstva Pametne stavbe in dom z lesno verigo (SRIP PSiDL), razvojnih projektov, ki jih vodi industrija in so pridobili sofinanciranje s strani MGRT ter dveh primerov dobre prakse, ki sta bila potrjena s prejemom najvišjega državnega priznanja za prenos znanja iz raziskovalnih organizacij v industrijo – Puhovega priznanja.

Dogodka se je udeležil tudi generalni direktor Direktorata za lesarstvo Jože Prikeržnik, ki je ob obisku povedal: »V zadnjem obdobju ugotavljamo, da se je trend v lesarstvu obrnil navzgor. Statistika beleži visoko rast tako stalno zaposlenih, dodane vrednosti kot tudi vseh drugih kazalnikov, kar je rezultat skupnega dela vseh deležnikov lesarskega sektorja. Na MGRT si želimo okrepiti sodelovanje z GZS – Združenjem za lesarstvo, z Obrtno podjetniško zbornico Slovenije – Sekcijo lesnih strok, z izobraževalnimi institucijami, predvsem z Biotehniško in Gradbeno fakulteto Univerze v Ljubljani, Združenjem srednjih lesarskih šol , tudi s Slovenskim inštitutom za standardizacijo, Društvom inženirjev in tehnikov, v kontaktu pa smo tudi z mnogimi podjetji. S tem sodelovanjem bomo ohranili stabilno rast lesarske panoge, k temu pa pripomorejo tudi razpisi. V letošnjem letu namreč pripravljamo dva razpisa v skupni višini 15,2 milijona EUR. Prvi je namenjen razvoju lesarstva na področju polproizvodov; gre za krepitev tega člena gozdno-lesne verige, kjer obstaja evidenten primanjkljaj. Z drugim razpisom pa želimo spodbuditi razvoj proizvodov in storitev z višjo dodano vrednostjo, ustvarjanje novih delovnih mest oziroma rasti dodane vrednosti«.