Skoči na vsebino

NOVICA

125 let organiziranega planinstva na Slovenskem počastili v novih prostorih Planinske zveze Slovenije

Državna sekretarka na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Eva Štravs Podlogar se je včeraj, 27. 2. 2018, udeležila sprejema ob počastitvi jubilejnih 125 let organiziranega planinstva na Slovenskem in otvoritvi novih prostorov Planinske zveze Slovenije na naslovu Ob železnici 30 a v Ljubljani.

 

Sedemindvajsetega februarja, stoletje in četrt od ustanovitve Slovenskega planinskega društva, je Planinske zveza Slovenije, najbolj množična športna organizacija v državi, počastila 125 let organiziranega planinstva na Slovenskem.

 

Državna sekretarka Eva Štravs Podlogar je ob tem povedala: »Zahvaljujem se Planinski zvezi, ki s svojimi društvi poti skrbi za planinske poti in predvsem zato, ker v nas neguje spoštljiv odnos do narave. Prav tako se moramo zahvaliti za poučevanje mladih in vzgajanje novih planinskih vodičev, ki ob vzponih vodijo manj izkušene in tako preprečujejo nesreče ter varujejo življenja. Že dejstvo, da naš državni grb krasi najvišji slovenski vrh – Triglav, pove, da smo na naše čudovite gore in naravo še kako ponosni. In tako je tudi prav. Na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo se zavedamo pomena negovanja pohodništva in skrbi za varne gorske poti, zato smo v Zakonu o spodbujanju razvoja turizma namenili pozornost tudi planinskim ter tematskim potem. Tudi nova Strategija razvoja turizma opredeljuje gibanje v naravi kot ključni produkt turistične ponudbe. Z nadaljnjimi aktivnostmi na področju razvoja in promocije turizma Slovenije želimo tako nadgraditi prepoznavnost naše dežele, ne le kot privlačne, zelene, aktivne in zdrave 5-zvezdične  butične destinacije v osrčju Evrope, temveč tudi kot dežele, kjer preplet čudovite narave in bogate kulturne tradicije ponuja nepozabno izkušnjo.  Ob tem visokem jubileju čestitam Planinski zvezi Slovenije in ji želim na njeni nadaljnji poti še mnogo uspešnih in predvsem varnih vzponov«.

 

Predsednik vlade RS dr. Miro Cerar je na predhodnem dogodku čestital planinski zvezi ob visokem jubileju in hkrati podal zahvalo številnim prostovoljcem v planinski organizaciji za vse izvedene aktivnosti na različnih področjih delovanja. Glede podanih predlogov je obljubil, da jih bo preučil s posameznimi ministrstvi in da bomo kmalu obveščani o možnih rešitvah.

 

Poleg selitve sedeža PZS zadnje obdobje zaznamuje tudi informatizacija delovanja planinske zveze: informacijski sistem Naveza, ki povezuje vsa planinska društva, vzpostavitev katastra planinskih poti, alternativne možnosti včlanjevanja v planinsko organizacijo (prek spleta, na Petrolu, z darilnimi karticami), prenos podatkov in arhivov na spletno stran ter dejavnost na družabnih omrežjih, tako da PZS kljub tradicionalni naravnanosti stopa v korak s časom.