Skoči na vsebino

NOVICA

Kongres »Energetska in finančna neodvisnost – Zeleni alpski dan

Državna sekretarka na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Eva Štravs Podlogar se je v petek, 16. 2. 2018, na domačem gorenjskem biseru Bled v Festivalni dvorani udeležila Kongresa »Energetska in finančna neodvisnost – Zeleni alpski dan«. Dogodka v organizaciji Združenja slovensko – lihtenštajnskega prijateljtva se je udeležil tudi mag. Matej Skočir, vodja sektorja za internacionalizaciji, g. Oyvin Furustol, vodja investicijskih storitev banke LGT AG, s sedežem v Kneževini Lihtenštajn, g. Michael Repolusk iz Griffin trusta AG ter drugi visoki gostje.

 

Dogodek je gostil pomembne slovenske podjetnike, člane Slovensko – lihtrenštajnsekga združenja, predstavnike veleposlaništev. Na kongresu so bili prisotni tudi predstavniki Razvojno regionalne agencije iz Kranja in pomembni domači in tuji gostje, ki so v petek, 16. februarja 2018 do dobra napolnili Festivalno dvorano na Bledu. Pred tem so se dopoldne visoki predstavniki in gostje srečali na bilateralnem kosilu v Grand hotelu Toplice na Bledu.

 

Projekt o Energetski in finančni neodvisnosti – Alpski zeleni dan na Bledu je povezujoč dogodek med slovenskimi in liechtensteinskimi podjetji iz področja energetike in financ kot uvod v dolgoročno prijateljsko in poslovno sodelovanje. Na dogodku je potekalo veliko izčrpnih predstavitev, med drugim je g. Oyvin Furustol Head Investment Services of LGT Bank AG predaval o privatnem bančništvu s tradicijo in modernim pristopom, direktor podjetja Robotina Kozina, g. Devid Palčič je predstavil področje tehnologij prihodnosti s poudarkom na energetski in finančni učinkovitosti, prof. dr. Matej Ogrin pa je opisal primer uspešnega sodelovanja na področju trajnostnega razvoja Alp med Liechtensteinom in Slovenijo.

 

Svoje poslanstvo akterji gradijo v aktivnem povezovanju s Slovenci, ki živijo in delajo v alpski makroregiji. Angažirajo se pri kulturnem življenju v regiji in turistični izmenjavi nadgrajujejo še na poslovno – finančni in akademski ravni. Sledijo pomembni vlogi pomagati  mladim perspektivnim študentom, da bodo imeli več atraktivnih možnosti na področju študentske izmenjave med Slovenijo in kneževino Lihtenštajn.

 

Dolgoročni cilj omenjenega projekta je prijateljstvo in aktivno vključevanje v trg poslovnih in finančnih možnosti, to je v izmenjavi dobrih praks in uveljavljanju pozitivnih strategij, za katere vemo, da jih tako Slovenija kot kneževina Lihtenštajn premoreta ogromno.

 

»Veseli me, da lahko sodelujem na tem mednarodnem dogodku, ki bo prispeval k okrepitvi in nadaljnji izmenjavi poslovnega življenja ter novim razvojnim izzivom v regiji. Združenju Slovensko – lihtenštajnskega prijateljstva bomo sodelovali pri naslednjem projektu »slovenski dan«, ki bo služilo kot darilo Združenja in Slovenije kneževini Lihtenštajn, ob njenem slovesnem praznovanju 300 letnice. Ob tej priložnosti bo v tej regiji izpeljan osrednji slovenski kulturni dogodek ter poslovno in bilateralno srečanje«, je povedala državna sekretarka Eva Štravs Podlogar.

 

V letošnjem letu pa bodo člani Združenja Slovensko – lihtenštajnskega prijateljstva ob pomoči države Slovenije in poslovnih partnerjev, pripravili tudi obisk Vlade Kneževine Lihtenštajn.


Vrsta uglednih poslovnih partnerjev, ki sodeluje v projektu, bodo tudi nosilci nadaljnje poslovne nadgradnje in izmenjave. Poslovni inštitut, ki ga je v avgustu 2017 razglasil princ Nikolaus von und zu Liechtenstein, pa bo že letos lahko pristopil tudi k delu za razvoj dobrodelnosti in oblikovanju takih mecenskih vsebin, ki bodo v pomoč talentiranim mladim iz svojega področja.