Skoči na vsebino

NOVICA

Strateška razvojno-inovacijska partnerstva o možnostih skupnih nastopov na tretjih trgih z bavarskimi partnerji

Ljubljana, 14. februar 2018 – S ciljem prepoznavanja možnosti skupnega prodora in nastopa na tretjih trgih so se na pobudo Službe Vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo in Tehnološkega parka Ljubljana v Ljubljani 12. in 13. februarja na t. i. »Industrialization Partnering Meeting« srečali predstavniki slovenskih Strateških razvojno-inovacijskih partnerstev (SRIP) in predstavnika institucij iz Bavarske.

Predstavnika institucij Bayern International, direktor Hans-Joachim Heusler, in InSITE Bavaria, direktor Daniel Gottschald, sta na srečanju predstavila njihove aktivnosti na področju vzpostavljanja vrednostnih verig. Instituciji v tretjih državah sveta spodbujata vzpostavitev verig vrednosti v obliki novih grozdov, industrijskih parkov in univerz, v katere vključujejo tako Bavarska kot tudi druga podjetja in raziskovalne institucije. Bayern International je še posebej vpet v razvojne in mednarodno naravnane kompetenčne centre, ki jih Bavarci vzpostavljajo na različnih področjih, kot so Industrija 4.0, les in hotelirstvo. 


V razpravi so predstavniki SRIP predstavili strukturo, strateške usmeritve in projekte, na podlagi katerih so identificirali področja vsebinskih povezav. Posebno pozornost so namenili demonstracijskim projektom. Skupno je bilo identificiranih prek 20 iniciativ, na podlagi katerih se bodo gradili temelji za prodor in skupni nastop Bavarskih in slovenskih akterjev na tretjih trgih.