Skoči na vsebino

NOVICA

Minister Zdravko Počivalšek na poti v Avstralijo

Minister Zdravko Počivalšek se je danes z delegacijo odpravil v Avstralijo, od koder bo pot v sredo nadaljeval na Novo Zelandijo. »Odločitev za pot v Avstralijo ima podlago v dokumentu Mednarodni izzivi 2017-2018, s katerim se je seznanila tudi Vlada RS. Z izvajanjem programa Mednarodnih izzivov želimo nuditi ustrezno podporo slovenskim podjetjem pri njihovi intenzivnejši internacionalizaciji, vključevanju v globalne verige vrednosti ter zagotoviti ustrezen pristop pri privabljanju tujih neposrednih investicij,« je pred odhodom dejal minister Zdravko Počivalšek.

Na trgih Avstralije in Nove Zelandije se izvajajo začetne aktivnosti v smislu preverjanja možnosti sodelovanja v prihodnje. Omenjena trga sta tudi med najbolj kompatibilnimi s slovenskim, saj se z našim ujemata v več kot petnajstih skupinah proizvodov, ki po vrednosti zavzemajo najvišjo vrednost v slovenskem izvozu.

Namen obiska je vsekakor krepitev bilateralnih gospodarskih odnosov, h katerim bodo pripomogla tudi srečanja z uradnimi predstavniki obeh držav. Minister Počivalšek bo dodatno glede na že dosedanja prizadevanja izrazil tudi interes slovenske strani in iskal podporo za sklenitev sporazuma glede izogibanju dvojnega obdavčevanja, ki bi pozitivno prispeval k gospodarskem sodelovanju med državami. Obenem bodo nekatera srečanja v obeh državah namenjena tudi predstavitvi investicijskega okolja v Republiki Sloveniji in posameznih investicijskih priložnosti.

Minister bo v ponedeljek sodeloval tudi na otvoritvi konzulata v Geelongu ter se srečal s slovensko skupnostjo. »Po neuradnih podatkih v Avstraliji živi kar 25.000 Slovencev, s pomočjo katerih nenazadnje lahko tudi slovenska podjetja premagujejo razlike v poslovnih običajih in podobno,« je povedal Počivalšek.

Dodatno bodo ločeno v samostojni organizaciji STO potekali dogodki in sprejemi ob predstavitvi Slovenije kot turistične destinacije v Melbournu, Sydneyu in Aucklandu, na katerih bo z nagovorom sodeloval tudi minister, pred srečanji pa bodo potekala poslovna srečanja oz. B2B dogodki. »V letu 2017 je Slovenijo obiskalo 34.205 turistov iz Avstralije, ki so ustvarili 65.047 prenočitev. Gre za več kot 20-odstotno povečanje glede na leto prej, Avstralci pa so zanimivi predvsem zato, ker pri nas in v regiji bivajo dalj časa kot drugi gostje iz oddaljenih trgov,« je povedal minister Počivalšek. Avstralci so namreč takoj za Američani in pri nas povprečno bivajo 1,9 dni. Tudi število gostov iz Nove Zelandije je v porastu, saj nas je lani obiskalo za 11 % več Novozelandcev kot leto poprej – kar 5.986. »Tako za Novozelandce kot Avstralce velja, da Slovenijo obiščejo v kombinaciji s sosednjimi državami, zato se bo STO v prihodnje pri nagovarjanju teh gostov povezovala s sosedami,« še zaključi minister.