Skoči na vsebino

NOVICA

Priprave na EXPO 2020 in Ironman v Dubaju

Delegacija Republike Slovenije pod vodstvom državne sekretarke Eve Štravs Podlogar se je danes v Dubaju sestala z glavnim direktorjem EXPA 2020 Dubaj dr. Tarekom Shayyo in Manuelom Garcijo, direktorjem, ki je odgovoren za Slovenijo. »Namen srečanja z organizatorji Svetovne razstave je osvetlitev pogodbenih, tehnično-organizacijskih, lokacijskih in tudi finančnih zahtev, ki bi jih zahteval slovenski nastop na EXPO 2020 v Dubaju,« je povedala Eva Štravs Podlogar.    


Štravs Podlogarjeva je ob obisku poudarila, da bi sodelovanje Slovenije na Svetovni razstavi dodatno poglobilo gospodarsko sodelovanje z zalivskimi državami, ki sicer v zadnjih letih kaže rahel trend upadanja predvsem na področju blagovne menjave ter okrepilo prepoznavnost Slovenije kot zelene, aktivne, zdrave in varne turistične destinacije za pet-zvezdična doživetja. »Prav tako je to tudi priložnost za slovensko gospodarstvo in podjetja, da se intenzivneje predstavijo širšemu trgu zalivskih držav ter tudi svetu, saj se bo na razstavi predstavilo 180 držav sveta s pričakovanimi 85 milijoni obiskovalcev,« je dodala državna sekretarka.


Gospodarsko sodelovanje med ZAE in Slovenijo je v porastu. ZAE so ob upoštevanju rastočega obsega izvoza slovenskih podjetij že nekaj let na prvem mestu med državami Zaliva, po obsegu blagovne menjave pa na drugem mestu. »Da gre za enega najpomembnejših trgov med zalivskimi državami, potrjuje tudi dejstvo, da v ZAE deluje precej predstavništev slovenskih podjetij, nekatera so vzpostavila tudi svojo proizvodnjo. Povedati je še treba, da tukaj raste tudi slovenska skupnost, saj po nekaterih ocenah tukaj živi in dela približno 400 Slovencev,« je zaključila Eva Štravs Podlogar. 


Delegacijo jutri čaka uradna otvoritev triatlon tekmovanja IRONMAN 70.3 Dubaj, hkrati pa se bodo sestali tudi z organizatorji tekmovanja v luči priprav na prvo triatlon tekmovanje IRONMAN, ki ga bo gostila Slovenija in se bo meseca septembra 2018 odvijalo na slovenski obali.