Skoči na vsebino

NOVICA

Vabilo na slavnostno akademijo ob 125. obletnici rojstva HERMANA POTOČNIKA NOORDUNGA

Vabimo vas na Slavnostno akademijo ob 125. obletnici rojstva Hermana Potočnika Noordunga, ki bo 22. decembra 2017 ob 16.00 uri v Kulturno gospodarskem središču evropskih vesoljskih tehnologij - Noordung centru, Na vasi 18, 3205 Vitanje.

Slavnostna akademija bo potekala v centru, ki je posvečen Hermanu Potočniku Noordungu (22. december 1892 – 27. avgust 1929), slovenskemu raketnemu inženirju in pionirju aeronavtike in kozmonavtike. Knjiga »Problem vožnje po vesolju – raketni motor«, ki jo je napisal v zadnjem obdobju svojega življenja,  se uvršča med deset najbolj pomembnih strokovnih del na področju raziskav vesolja in vesoljskih tehnologij na svetovni ravni, v obdobju od konca 19. stoletja do začetka druge svetovne vojne.

V knjigi opisuje medplanetarno vesoljsko postajo, napisal pa jo je približno 30 let preden se je letalska in vesoljska tehnologija razvila do te mere, da jih je bilo mogoče uporabiti za letalske prevoze. Mednarodno vesoljsko postajo je Herman Potočnik Noordung opisal kot tri-komponentno postajo v krožni obliki: kot bivalno kolo, s katerim je predvidel uravnoteženje umetne gravitacije v vesolju z gravitacijo na Zemlji, sončno elektrarno, ki bi napajala vesoljsko postajo, ter Observatorij, namenjen znanstvenim raziskavam v vesolju in na Zemlji.

Herman Potočnik Noordung je imel znanje, vizijo in zmožnosti pogleda v prihodnost in se na tak način umestiv med pet največjih imen na področju vesoljskih poletov na svetu.Znanje, vizijo in zmožnost pogleda v prihodnost izkazujejo tudi slovenska podjetja, ki delujejo na področju vesoljskih in drugih visokih tehnologij.

Aktivnosti slovenskih podjetij in njihova mednarodna uspešnost so vidni tako na evropski, kot tudi na svetovni ravni, s sodelovanjem v vesoljskih programih Evropske unije, Rusije, Kitajske in ZDA, ter mednarodnih organizacij (ESA, NASA, CERN, Zvezdnega mesta v Rusiji) pa še dodatno krepijo svojo inovacijsko zmogljivost in prisotnost na ključnih trgih, relevantnih za razvoj vesoljskih tehnologij in s tem dajejo tudi ustrezen vzvod delovanju tehnične pisarne Slovenija v vesolju.

Sodelovanje Slovenije v programih Copernicus in Galileo dodatno poudarja pomen razvoja tehnologij, ki bodo v prihodnosti bistveno vplivale na reševanje izzivov na Zemlji, kot so klimatske spremembe, migracije, kumulacija ogromne količine podatkov (t.i. big data) in njihovo shranjevanje na distanciranih napravah, so eni najpomembnejših izzivov sodobnega časa.

Oblikovanje ustreznega podpornega okolja, kot je krepitev regijskih centrov mednarodnih organizacij, razvoj podpornega okolja v obliki inkubatorjev in pospeševalnikov za vesoljske in z vesoljskimi programi povezane visoke tehnologije, pa je bistvenega pomena za povečanje vidnosti, atraktivnosti tega področja in generiranje futurističnih zamisli in inovativnih idej, kot jih je imel tudi Herman Potočnik Noordung.


Udeležbna na dogodku je brezplačna, prijave so še možne na povezavi TUKAJ.

Lepo vabljeni !

PROGRAM:

15.30 – 16.00 Registracija udeležencev

16.00 – 16.20 Uvodni pozdravni nagovori
Mirko Polutnik, župan Občine Vitanje
Tadej Slapnik, državni sekretar v Kabinetu predsednika Vlade Republike Slovenije
Igor Teršar, Generalni direkor direktorata za ustvarjalnost, Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije

16.20 – 16.35 Sodelovanje v mednarodnih organizacijah na ravni Evrope in regije
Martin Mossler, Regionalni center Evropske vesoljske agencije za cetralno Evropo
Predstavnik Ministrstva za okolje in prostor Republike Slovenije – vloga ministrstva pri izvajanju programa Copernicus in možnosti za podjetja 

16.35 – 17.15 Predstavitve potencialov vesoljkih tehnologij za slovenska podjetja
Mark Pleško, direktor podjetja Cosylab - sodelovanje s CERN
Dušan Olaj,  direktor podjetja Duol - sodelovanje z Rusijo
Jure Knez, direktor podjetja Dewesoft - sodelovanje z NASA
Dejan Roljič, direkor ABC Accelerator
Miha Kadunc, predstavnik podjetja Sinergise
Urška Starc Peceny, predstavnica NASA Space Apps Challenge
Dorijan Maršič, direktor Univerzitetnega inkubatorja Primorske - predstavitev NASA Space Apps Challenge za Slovenijo
Oliver Glavina, zmagovalec NASA Space Apps Challenge za leto 2017 v Sloveniji
mag. Nena Dokuzov - Noordung Center
Nik Mohorko, predstavnik zagonskega podjetja Spacelink

18.00 – 18.30 Otvoritev virtualne spominske sobe Hermana Potočnika Noordunga
Primož Premzl - Življenje in delo Hermana Potočnika Noordunga skozi zgodovinska dejstva
Otvoritev in ogled virtualne spominske sobe Hermana Potočnika Noordunga

18.25 - 19.30 Pogostitev in druženje