Skoči na vsebino

NOVICA

Minister Zdravko Počivalšek podpisal sporazum o obnovitvi svilne poti

Včeraj se je v Budimpešti pričel vrh zasedanja 16+1, katerega se je udeležil tudi minister Zdravko Počivalšek. Na bileteralah je minister predstavil slovensko poslovno in investicijsko okolje ter predstavil obstoječe ukrepe za potencialne investitorje. Ob robu srečanja je minister Počivalšek s predsednikom NDRC (National Development Reform Commission) gospodom Lifengom podpisal tudi Memorandum o sodelovanju v okviru Pobude za gospodarski pas svilne poti.

 

»Za okrepitev slovenskega izvoza na Kitajsko je potrebno identificirati nove tržne niše za izdelke visoke dodane vrednosti, ki bodo prenesli strošek transporta in konkurence na kitajskem trgu. Tu so pomembni t.i. skriti šampioni – podjetja, ki v svoji tržni niši dosegajo opazne deleže na svetovnih trgih oz. razvijajo inovativne visokotehnološke proizvode z visoko dodano vrednostjo,« je povedal minister Zdravko Počivalšek. Kot enega od možnih načinov identifikacije takih podjetij minister vidi projekte in aktivnosti v okviru programa pametne specializacije, zato pri promociji tovrstnega sodelovanja poudarja pomembno proaktivno vlogo slovenske države: »Ta lahko preko kitajskih državnih organov in inštitucij slovenskim podjetjem najde bistveno kvalitetnejše partnerje.«

Minister Zdravko Počivalšek ter predsednik NDRC gospod He Lifeng sta podpisala Memorandum o soglasju med Vlado RS in Vlado Ljudske republike Kitajske o sodelovanju v okviru Pobude za gospodarski pas svilne poti in pomorsko svilno pot 21. stoletja. Omenjena pobuda predstavlja iniciativo kitajske zunanje politike v želji po povezovanju z Evropo, Bližnjim vzhodom in Afriko, vse bolj pa se v kontekstu opisovanja pobude uveljavlja izraz "Belt and Road Initiative" (BRI). Pobuda BRI zajema tako kopensko kot pomorsko povezljivost in zadeva dve tretjini svetovnega prebivalstva oz. 4,4 milijard ljudi v 65-ih državah. Med prioritete pobude poleg povezljivosti sodijo še koordinacija politik, neovirana trgovina, finančna integracija in nenazadnje povezovanje ljudi. »Današnji podpis je izraz politične podpore kitajski pobudi za krepitev sodelovanja na področju gospodarstva, znanosti, kulture, izobraževanja in turizma z evropskim, azijskim in afriškim prostorom,« je povedal minister Počivalšek. »Nova svilna pot predstavlja izgradnjo in obnovo obstoječih infrastrukturnih povezav. Le-te bodo sledile "zgodovinski svilni cesti" od Kitajske do Evrope po kopnem ter "pomorski svilni cesti" preko jugovzhodne Azije vzdolž ladijskih poti skozi Indijski ocean do Evrope,« pravi minister Počivalšek.

 

Ljudska republika Kitajska je doslej podpisala memorandume z vsaj 35-imi državami in multilateralnimi organizacijami, minister pa podpis vidi kot zlata vreden za Slovenijo tudi zaradi odlične geostrateške lege države in strokovnega kadra.

Minister Zdravko Počivalšek se bo skupaj s predsednikom Vlade RS dr. Mirom Cerarjem sestal tudi s predsednikom vlade Ljudske republike Kitajske Li Keqiangom.