Skoči na vsebino

NOVICA

Ministrov obisk Kanade danes osredotočen na podjetja

Minister Zdravko Počivalšek se je včeraj v Torontu srečal z županom Toronta Johnom Toryjem in mestnim svetnikom Mihevcem. S sogovorci je naslovil možnost odprtja ekonomskega predstavništva Slovenije ter organizacije sektorskih gospodarskih delegacij slovenskih podjetij v Kanado. Pred povratkom v Slovenijo se danes dobi še z vodstvom Kanadsko-slovenske gospodarske zbornice in posameznimi gospodarstveniki.

Minister Zdravko Počivalšek, župan Toronta John Tory in svetnik Joe Mihevc so včeraj govorili o priložnostih za tesnejše sodelovanje med Slovenijo in samo provinco Ontario. Strinjali so se, da bi bilo v Torontu modro odpreti ekonomsko predstavništvo Slovenije, ki bi povezalo podjetnike slovenskega rodu v najrazvitejšem delu Kanade s slovenskimi podjetji, ki vidijo priložnosti na kanadskem trgu. »Predstavništvo bi lahko učinkovito promoviralo tudi investicijske priložnosti v Sloveniji kanadskim investitorjem ter sodelovalo pri turistični promociji Slovenije,« pravi minister Zdravko Počivalšek. »Poleg širšega sodelovanja držav vidim priložnosti tudi v povezovanju Ljubljane s Torontom.«


»Pogovori z županom se odlično dopolnjujejo s temami, ki sva jih naslavljala z ministrom Chanom, saj nam je ponudil sodelovanje za skupno organizacijo poslovnih dogodkov, sam pa sem napovedal, da bomo organizirali sektorske gospodarske delegacije slovenskih podjetij v Toronto oziroma Kanado, če se bo med slovenskimi podjetji pokazalo zanimanje zanje,« pravi minister Počivalšek in pove, da so se v pogovorih dotaknili tudi možnosti tesnejšega sodelovanja pri izmenjavi študentov, saj je to na dolgi rok najboljši način, da se okrepijo poznavanje in stiki med narodoma. »Samo v Torontu denimo na štirih univerzah letno študira 260.000 študentov.«


O tesnejšem sodelovanju na gospodarskem področju bo danes minister govoril tudi na srečanju s člani novoustanovljene Slovensko-kanadske gospodarske zbornice, za katere s častnim konzulom Johnom Domo na čelu minister Počivalšek ocenjuje, da nudijo pomembno pomoč gospodarstvenikom pri sklepanju poslov v Kanadi: »Močna slovenska skupnost v Ontariu nedvomno predstavlja most sodelovanja med državama, tudi na področju gospodarstva.« Pred odhodom domov se bo danes državni sekretar mag. Aleš Cantarutti srečal tudi z direktorjem mesta Toronta za rast podjetij, ekonomski razvoj in kulturo Georgem Spezzo, kjer bo v ospredju pogovorov predvsem krepitev slovenskega start-up okolja in izmenjava znanja na tem področju, glede na to, da je Toronto eno izmed 20-ih svetovno najbolj živih start-up mest. Tako državni sekretar kot minister pa se bosta danes sestala še z nekaj tehnološko naprednimi podjetji.


V prihodnjih mesecih morda lahko pričakujemo obisk kanadske delegacije pri nas, saj je minister Počivalšek kanadske kolege povabil na delovni obisk v Slovenijo. Mi pa vas vabimo, da si preberete tudi dopolnjeno včerajšnje sporočilo za javnost.