Skoči na vsebino

NOVICA

Minister Zdravko Počivalšek v ekonomskem središču Kanade

Minister Zdravko Počivalšek se te dni mudi v Kanadi, kjer se je že sestal z ministrom Ontaria za mednarodno trgovino Michaelom Chanom. »Obisk Toronta ni naključen, saj gre za eno najbolj konkurenčnih mest na svetu, hkrati predstavlja največji kanadski ekosistem za start-upe, ki se uvršča med 20 svetovno najbolj živih start-up okolij. Poleg tega tam živi največji delež kanadskih Slovencev, ki so sicer ena najbolje organiziranih skupnosti v izseljenstvu,« ob obisku poudarja minister Počivalšek.

Trgovinska menjava Slovenije s Kanado je v lanskem letu znašala 211 milijonov evrov, razveseljivo pa je, da smo pri tem v zadnjem letu beležili kar 62 % rast. V zadnjih letih je opazen vse večji interes slovenskih podjetij za sodelovanje s Kanado. Lani je namreč iz Kanade uvažalo skoraj 500, v Kanado pa izvažalo skoraj 300 podjetij – kar tretjino slovenskega izvoza v Kanado predstavljajo zdravila. V lanskem letu smo beležili tudi 11 % rast prihoda kanadskih turistov v Slovenijo, saj jih je nekaj več kot 17.000 ustvarilo slabih 37.000 nočitev. »K temu zagotovo botrujejo aktivnosti STO, tudi nedavne turistične delavnice slovenskih ponudnikov v Torontu junija letos za več kot 50 kanadskih agencij,« pravi minister Počivalšek. Namen obiska Kanade je predvsem krepitev gospodarskega sodelovanja med državama, predstavitev obstoječih ukrepov za potencialne investitorje ter pogovor o priložnostih, ki jih prinaša sporazum CETA podjetjem na obeh straneh. 

 

Tudi na sredinem srečanju z ministrom za zunanjo trgovino Ontaria Michaelom Chanom je bilo največ govora o pomenu nadaljnje krepitve gospodarskega sodelovanja. Oba ministra sta menila, da bi glede na odlične odnose med državama, blagovna menjava morala biti večja in da je priložnosti za to veliko. Te dodatno prinaša uveljavitev začasne uporabe sporazuma CETA, zato je pomembno, da še okrepimo aktivnosti, s katerimi bomo gospodarski skupnosti na obeh straneh Atlantika predstavili priložnosti, ki prinaša sporazum. Minister Chan je izpostavil zaskrbljenost nad nekaterimi ukrepi novega ameriškega predsednika, ki gredo v smeri protekcionističnih ukrepov in postavljanja novih ovir pri trgovanju, kot denimo napoved revizije sporazuma Nafta, kar je v nasprotju s prizadevanji Kanade za prosti pretok trgovinskih tokov. Tudi zaradi tega je sporazum CETA se toliko bolj pomemben in minister Chan si želi, da bi sporazum, ki med drugim odpravlja več kot 98 odstotkov carin v trgovini med EU in Kanado čim prej ratificirali v vseh državah članicah EU. Minister Počivalšek je izpostavil, da na gospodarskem ministrstvu v sodelovanju s partnerji pripravljamo aktivnosti, s katerimi želimo okrepiti zavedanje o priložnostih sporazuma med EU in Kanado. »Ker je razumevanja na tem področju še premalo, bo ministrstvo predvidoma januarja naslednje leto organiziralo tudi zelo konkreten seminar za podjetja, o čemer smo se septembra že pogovarjali s kanadskim veleposlaništvom,« je še povedal minister Počivalšek. 

 

Minister Počivalšek je ontarijskem ministru za mednarodno trgovino Michaelu Chanu Slovenijo predstavljal kot srce Evrope z dostopom do 500-milijonskega trga in oba sta se strinjala, da je Slovenija lahko odlično izhodišče kanadskim podjetjem pri vstopu na trge EU in nekdanje Jugoslavije, Ontario pa za slovenska podjetja pri osvajanju kanadskega trga in iskanju priložnosti v ZDA. 

 

Ob robu obiska Toronta se bo minister danes dopoldan srečal tudi z vodstvom družbe Magna International, da bi se pogovoril o nadaljnjih mejnikih v projektu Magna in operativnemu delu na terenu. »Zagotovo bomo naslovili temo razvoja dobaviteljske verige, zanima pa nas tudi Magnina vizija na področju elektrifikacije vozil, saj Slovenija s svojo dolgo tradicijo in poznavanjem avtomobilske industrije predstavlja pomembno povezavo v razvoju komponent za električna vozila na svetovni ravni,« je dejal minister Počivalšek. Naj spomnimo, da avtomobilski sektor predstavlja več kot petino slovenskega izvoza in desetino slovenskega BDP. »Magnina odločitev za investicijo v Slovenijo je zagotovo pomemben signal tudi ostalim kanadskim podjetjem, da Slovenija ponuja kakovostno investicijsko okolje,« je še enkrat naglasil minister.