Skoči na vsebino

NOVICA

Slovenija v Črno Goro prenaša svoje znanje na področju turizma in podjetništva

Minister Zdravko Počivalšek je v družbi več kot 20-ih slovenskih podjetij danes obiskal Črno Goro, kjer je se v Podgorici srečal s črnogorsko ministrico za gospodarstvo Dragico Sekulić in svetovalcem predsednika črnogorske vlade za gospodarske odnose in finančni sistem Milutinom Radovićem. »Obseg gospodarskega sodelovanja med državama raste, a si tudi s tem obiskom prizadevamo, da bi sodelovanje dvignili na višjo raven, Slovenija pa na področju turizma in podjetništva v Črno Goro prenaša primere dobre prakse in svoje znanje,« je ob obisku dejal minister Zdravko Počivalšek.

Slovenja in Črna Gora sta namreč v lanskem letu dosegli za nekaj manj kot 140 milijonov evrov trgovinske menjave, kjer izstopa slovenski izvoz. Podatek, da je Slovenija v Črno Goro lani investirala 173 milijonov evrov, je spodbuden, je dejal minister Počivalšek, a dodal: »Črnogorskim kolegom sem s sodelavci predstavil tudi priložnosti slovenskega investicijskega okolja, saj si želimo povečati predvsem črnogorske investicije v Sloveniji.« Te so v lanskem letu obsegale 11 milijonov evrov in so se v primerjavi z letom 2015 povišale za skoraj 60 %. Črnogorski turisti sicer ne predstavljajo pomembnega delež med tujimi gosti pri nas, vendar je minister zadovoljen s podatkom, da je dobrih 9.600 črnogorskih gostov lani v Sloveniji ustvarilo skoraj 22.000 nočitev, saj prihodi črnogorskih obiskovalcev vztrajno rastejo. Ob tem je povedal, da Slovenija lahko v Črno Goro prenese svoje znanje glede upravljanja trajnostnega in celoletnega turizma.


»Državi vidita priložnosti sodelovanja še na področju energetike, živilsko-predelovalne industrije in lesne industrija, posebej pa želim izpostaviti spodbujanje aktivnosti malih in srednje velikih podjetij,« je dejal minister Počivalšek. Nedavno podpisan memorandum o sodelovanju med SID banko in Investicijsko-razvojnim skladom Črne Gore je označil za priložnost, ki jo morajo slovenska podjetja izkoristiti, saj sta instituciji na ta način poglobili sodelovanje na področju razvojnega in izvoznega financiranja. 


»Zahodni Balkan je naša druga največja trgovinska partnerica med regijami po logiki bližine, kulture in navad,« pravi minister Počivalšek, zato vzpostavljanje močne mreže partnerjev v regiji vidi kot možnost za prodor mladih in hitro rastočih inovativnih podjetij na globalne trge, kar je tudi glavni razlog, da Slovenski podjetniški sklad išče nove kontakte v regiji Zahodnega Balkana, s poudarkom na tistih institucijah, ki želijo prispevati k razvoju ekosistema start-up podjetij na Balkanu. 


»V pogovorih s predstavniki črnogorske vlade sem še enkrat izpostavil pomoč, ki jo Slovenija nudi pri pogajanjih Črne Gore za vstop v EU, predvsem pri zapiranju poglavja o podjetništvu in industrijski politiki,« je dejal minister Počivalšek in povedal, da je Slovenija v obdobju med 2008 in 2017 Črni Gori namenila tudi 12 milijonov evrov sredstev slovenske razvojne pomoči, ki je bila usmerjena na manj razviti sever države. Trenutno sta v Črni Gori aktualna dva projekta, in sicer ekološka sanacija področja "Port Milena" v okolici Ulcinja v Črni Gori in ekološko čiščenje jezera Mojkovac, pri obeh projektih pa sodeluje slovensko podjetje.