Skoči na vsebino

NOVICA

Koordinacijski odbor ministrov med RS in IT

Državna sekretarka na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Eva Štravs Podlogar in generalna direktorica Direktorata za turizem Renata Martinčič sta se danes na Brdu pri Kranju v okviru Koordinacijskega obora med Republiko Slovenijo in Republiko Italijo, srečali z namestnico italijanskega ministra za gospodarstvo go. Tereso Bellanovo.

 

Pogovori so potekali v luči krepitve gospodarskega sodelovanja, ki je na zavidljivi ravni. Italija je 2. najpomembnejša trgovinska partnerica Slovenije. Blagovna menjava med državama znaša 6,4 milijard evrov. Obseg bilateralne menjave med državama predstavlja kar 13 % celotne blagovne menjave RS s svetom.

 

»Menimo, da je to dobro sodelovanje možno okrepiti, saj gre za dve sosedski državi, ki delujeta na enotnem notranjem trgu in v okviru EU teritorialnega sodelovanja.  S tem podpiramo vse iniciative, ki bi lahko spodbudno vplivale na gospodarsko sodelovanje. Ena izmed njih je tudi ustanovitev slovensko-italijanskega poslovnega sveta v Sloveniji. Gre za obliko organizacije, ki lahko na visoki ravni in učinkovito podpira medsebojno sodelovanje. Veselilo bi nas, če bi tudi italijanska stran ustanovila italijansko-slovenski poslovni svet, ki bi skupaj s slovenskim svetom tvoril celoto«, je ob tem povedala državna sekretarka Eva Štravs Podlogar.

 

Državi dobro sodelujeta tudi na področju investicij, saj je Italija četrti najpomembnejši investitor v Sloveniji. V Sloveniji deluje okoli 1.000 podjetij z italijanskim ali mešanim italijansko-slovenskim kapitalom. Na drugi strani obstaja tudi precej slovenskih podjetij, ki so uspešno investirala v Italiji.

 

Ob koncu srečanja je državna sekretarka Eva Štravs Podlogar še dejala, da italijanska podjetja v Sloveniji uspešno poslujejo ter cenijo naše dobro poslovno okolje. »Zainteresirani smo tudi za italijanske investicije v slovenski turizem. Za krepitev sodelovanja je zelo pomembna obnova železniške povezave med Benetkami in Ljubljano.  Italijanski turistični operaterji so vabljeni na  vsakoletno turistično delavnico, ki običajno poteka v maju vsakič v drugem slovenskem turističnem kraju«.